ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Кои храни предизвикват мигрена?

Кои храни предизвикват мигрена?

Млечните продукти могат да предизвикат мигрена
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Мигрената е вид главоболие, което е придружено с пулсираща болка в едната половина на главата. Сред съпътстващите симптоми, които могат да се появят са гадене, повръщане, силна чувствителност към светлина или шум, сетивни или речеви смущения.

Причините за мигрена са много и различни, като се започне от генетиката и се стигне до приема на някои лекарства, промени в хормоните или липсата на сън. Доказано е, че мигрената се влияе и от хранителния ни режим и начин на живот.

За да се спасим от настъпването на мигрена, трябва да сме особено внимателни какво слагаме в устата си. В следващите редове ще разберете кои храни предизвикват мигрена.

Една от причините за мигрена е кофеинът. Имайте в предвид, че неконтролируемата консумация на кафе може да причини мигрена. Според Американската фондация за мигрена, кофеинът понякога може да помогне да се предпазите от главоболие.

Сред отключващите фактори за мигрена са и изкуствените подсладители. Те се съдържат в много преработени храни, които трябва да ограничавате. Тези храни в повечето случаи се продават в пакети и съдържат повече от една съставка. Според клиниката Майо, аспартамът е сред водещите съставки, предизвикващи мигрена.

С главоболието пряко е свързан и алкохолът. Червеното вино и бирата са сред най-разпространените продукти, за които се смята, че предизвиква мигрена. Алкохолът води и до загуба на течности, а оттам и до дехидратация на организима.

След опияняващите напитки, в класацията на най-вредните храни, се нарежда шоколадът. Според Американската фондация за мигрена, сладкото изкушение е вторият най-разпространен стимул за мигрена след алкохола.

Експерти твърдят, че пакетираните храни и консервантите също са свързани с появата на мигрена. За това е препоръчително да избягваме храни с мононатриев глутамат и деликатеси, шунка, хотдог и колбаси, които съдържат нитрати. Тези храни могат да освободят азотен оксид в кръвта, за който се смята, че разширява кръвоносните съдове в мозъка, а оттам идва и мигрената.

Хотдогът също може да се окаже причинител на главоболие

Препоръчително е да се избягват и някои сирена, като фета, пармезан и синьо сирене, тъй като съдържат вещество, наречено тирамин, което отново е свързано с появата на мигрена. Подобно на отлежалите сирена, киселинните и ферментирали храни също могат да съдържат големи количества тирамин. Така, че тези храни избягвайте при мигрена.

Яденето на ледените храни и напитки може да предизвика тежки болки в главата. При някои хора може да се отключи мигрена и след прекомерната консумация на сол, така че стойте далеч от пресолените манджи. Консумирането на високи нива на натрий може да увеличи кръвното налягане, причинявайки главоболие.

Освен с балансирано хранене, можете да предотвратите мигрената, ако спите достатъчно, спортувате редовно и намалите стреса до минимум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest