ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко често уринират децата?

Колко често уринират децата?

Уриниране при деца
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Много майки се притесняват дали децата им консумират достатъчно храна или напротив - дали не преяждат. Но не по-маловажна е темата за приема на достатъчно течности, защото сте чували, че човек може по-лесно да издържи без вода, отколкото без храна.

За щастие не живеем в страните от Третия Свят и можем да осигурим на детето си както храна, така и вода. Но за да разберете дали то приема достатъчно течности, е важно да знаете по колко пъти на ден е нормално детето да уринира.

Естествено, уринирането при деца не се извършва по график и по часовник. Но за едно здраво дете, което приема достатъчно течности, се счита за нормално да ходи по малка нужда 4- 7 пъти на ден, което се равнява горе-долу на всеки 2- 3 часа през деня. Когато то посещава детска градина или ходи на училище, обикновено рядко се случва да уринира по-често от 3- 4 часа.

Причина за тревога може да има, ако забележите, че детето ви ходи по малка нужда по-малко от 4 пъти на ден. Възможно е да са настъпили смущения при уринирането, проблеми с бърбреците, наличие на уроинфекция и т.н. Обърнете се за здравен съвет към педиатъра си.

Знаете, че децата, особено по-малките, често боледуват. В случаи на висока температура или диария не очаквайте детето ви да уринира толкова често, колкото се счита за нормално. По-рядкото уриниране няма да се дължи на някакви смущения при уринирането, а на това, че детският организъм се обезводнява и търси някакъв начин да възвърне хидратацията си.

Хидратация при деца

Предлагайте на детето си да пие много вода и чайове. Аналогичен е и случая, когато навън са настъпили големите жеги. Организма отново се обезводнява и уринирането се случва по-рядко. Решението отново е повишен прием на течности и избягване на разходките по време на обедните горещини.

Не на последно място, връзка с редовното уриниране при децата може да има и самата тоалетна, най-вече при момиченцата. Много от тях изпитват страх, сядайки върху седалката на тоалетната, да не пропаднат в "дупката". Може да ви звучи смешно и странно, но не забравяйте, че децата разсъждават по съвсем друг начин от възрастните.

Помислете дали самата тоалетна е достатъчно удобна за детето, дали не е прекалено висока и дали то не се нуждае от допълнителна седалка, за да може да изпълнява комфортно своите физиологични нужди.

Също така не си позволявайте да го притеснявате, докато е в тоалетната. Все пак и на вас надали би ви било приятно някой да стои над главата ви, докато уринирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest