ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лекува ли се хламидията?

Лекува ли се хламидията?

И двамата партньори трябва да се лекуват от хламидия
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Да, хламидията може да бъде излекувана, като се предприеме курс от антибиотици, предписани от специалист. Медикаментите трябва да се взимат според предписанията и да се избягва половото сношение по време на лечението, за да се излекува напълно инфекцията.

Ако не се излекувате на навреме от хламидията, това може да навреди на тялото ви и дори да доведе до безплодие.

Може да получите и друга инфекция с хламидия, ако партньорът ви е заразен или не вземате антибиотиците според указанията. Никой никога не е имунизиран срещу заразяване с хламидия.

Правете безопасен секс и се изследвайте редовно за полово предавани болести, за да избегнете инфекция от хламидия. Може да получите и подходящо лечение, ако е необходимо.

Какво трябва да знам за лечението на хламидия?

Двата най-често препоръчвани антибиотици за изчистване от хламидия са азитромицин и доксициклин. Вашият лекар може да ви изпише и друг, ако е необходимо.

Особено внимание трябва да се обърне на лечението на хламидия при бременните жени. Някои видове антибиотици може и да не са подходящи. Бебетата също могат да бъдат лекувани с антибиотици, за да се потуши инфекцията от хламидия.

Антибиотиците могат да лекуват хламидията, но не могат да се справят с някои усложнения, които възникват вследствие на тази инфекция. Някои жени могат да развият състояние, наречено възпалително заболяване на таза (ВЗТ).

ВЗТ може да причини продължително нараняване на фалопиевите тръби – тръбите, през които преминава яйцеклетката по време на овулацията. Ако белезите са твърде лоши, може да е трудно или дори невъзможно да забременеете.

Колко време трае лечението на хламидия?

Хламидията се лекува с антибиотици

Периодът за лечение може да варира от един до седем дни. Азитромицинът изисква само една доза за един ден, но има антибиотици, които трябва да бъдат приемани няколко пъти на ден в продължение на седем дни.

Свържете се с вашия лекар, ако все още имате симптоми на хламидия, но сте приели всичките антибиотици, които са ви били предписани. Ще трябва отново да се изследвате три месеца след лечението, за да се уверите, че инфекцията е напълно излекувана.

Защо продължавам да имам тази инфекция?

Можете да получите инфекция с хламидия дори след лечение. Някои от причините са:

- Не сте завършили курса си на антибиотици според указанията и първоначалната инфекция не е изчезнала;

- Вашият сексуален партньор има неизлекувана хламидия и ви я предал по време на сексуална активност;

- Използване на предмет по време на секс, който не е бил правилно почистен и замърсен с хламидия;

Какво трябва да направя, ако имам съмнение, че съм заразена с хламидия?

Ако предполагате, че имате инфекция, причинена от хламидия, трябва незабавно да посетите лекаря си и да се изследвате. Може да има и други болести, които да протичат със същите симптоми, което налага на вашия лекар да разпознае точната инфекция, за да получите най-доброто лечение.

Кога мога да правя секс отново?

Не правете секс, ако се лекувате от хламидия или имате симптоми. След като преминете през лечението, изчакайте поне седмица преди да преминете към полов контакт. Така ще предотвратите заразяването с хламидия и на вашия партньор.

Как да говоря с моите партньори на тази тема?

Предотвратяването на заразяване с хламидия започва с това да научите повече за сексуалния живот на вашите партньори. Можете да се заразите, ако имате различни сексуални взаимоотношения с някой, който вече е болен. Това включва контакт с гениталиите или други заразени области, както и проникването по време на сношение.

Как да разбера дали съм заразена?

Хламидията протича с болки в стомаха и гърба

Симптомите могат да се появят веднага след като сте се заразили или седмици по-късно. Поради тази причина е добре да се изследвате редовно. Видимите симптоми са различни при мъжете и жените.

Симптомите при жените включват:

- необичайно вагинално течение;

- зацапване или кървене между месечните цикли;

- болка по време на секс;

- кървене след секс;

- чувство на парене при уриниране;

- болка в корема;

- треска;

- гадене;

- болки в кръста.

При мъжете са:

- изтичане на секрет от пениса;

- чувство на парене при уриниране;

- промени в тестисите, като болка или подуване

Може да усетите симптомите и на други места. Например симптомите в ректума могат да включват болка, кървене и необичайно отделяне. Може дори да получите хламидия в гърлото си, причинявайки зачервяване или болезненост или други симптоми. Конюнктивитът (розовото око) може да е признак за хламидия в окото.

Как да избегна заразяването с хламидия?

Някои начини, да намалите шансовете си за заразяване с хламидия, включват:

- въздържане от сексуална активност;

- да правите секс само с един партньор;

- използвайки предпазни средства като презервативи по време на секс;

- да се тествате с партньора си за предавани по полов път заболявания;

- избягвайки споделянето на предмети, използвани по време на секс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest