Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Намалете солта, компенсирайки с пикантни храни

Намалете солта, компенсирайки с пикантни храни

Пикантна храна

Вредите от солта са известни на всички. Да се откажем от солените храни, е препоръчително, но и доста трудно заради пристрастяване към соления вкус. Справянето с този проблем може да се окаже трудна задача. Има обаче алтернативи на солта и това са пикантните храни. Намалете солта, компенсирайки с пикантни храни и готово! Така съветват специалистите според най-новите изследвания. Възможно ли е така да се реши въпросът със спиране на солта?

Пикантната храна - алтернатива на солта

Доказано е, че пикантните храни действат на мозъка ни по същия начин като солта. За нашия мозък няма разлика дали ядем солено, или лютиво. Активират се едни и същи центрове в мозъка и той може да бъде измамен с ядене на пикантна храна вместо солена.

Това откритие е от голяма полза за хората с повишено кръвно налягане. При тях намаляване на солта може да стане лесно, като просто я заменят с пикантни храни. Приемът на сол ще се намали без никакво напрежение.

В средни дози алкалоидът капсаицин, който придава отличителните вкусови и ароматни черти на храните с пикантен вкус, активира рецептора за възприемане на солеността на храната. А хората, които харесват храна с пикантен вкус, рядко прекаляват със сол. Те имат намален апетит към солта точно поради употребата на лютиви храни.

Ползи от пикантната храна, заменила солта

Пикантна храна

В днешно време всеки човек приема с 30% повече сол от препоръчаното. Това води до сърдечно-съдови заболявания, както и до хронично заболявания като диабет и затлъстяване.

Отделно солената храна влияе неблагоприятно на нервната система. Много съвременни болести изискват намаляване на солта. Затова потискането на процесите, свързани със засилената нуждата от употреба на сол, е необходимост.

Това може да стане чрез пикантни храни. Може би това ще се окаже съвременното високоефективно средство за борба с хипертонията и други опасни хронични заболявания. Хората, които предпочитат пикантни храни, имат много ниско кръвно наляганеи този факт трябва да се популяризира и използва успешно в здравната профилактика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest