Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Когато кучето отказва да се храни

Когато кучето отказва да се храни

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
21
Отказът от храна при кучетата невинаги означава проблем

Всеки, който отглежда куче, бързо научва едно: любимецът му е винаги готов да изяде още нещо! Независимо дали е на стриктен порцион, или яде до насита, кучето не отказва нито една почерпка с нещо вкусно - дори и минути, след като е погълнало основното си ядене за деня. Този гастрономически ентусиазъм е един вид сигнал, че всичко у кучето е наред, в добро здраве и разположение на духа - и всеки собственик на куче е склонен да приеме за тревожен симптом всяко отклонение от тая норма. А така ли е в действителност? Кога кучето отказва да се храни?

Липса на апетит не означава непременно проблем

Още по-малко пък - здравословен. Има множество възможни причини кучето Ви да няма желание за хранене, без това да е сигнал за проблем в организма му. Важно е да наблюдавате цялостното поведение на кучето.

Ако кучето просто отказва да се храни

Но е нормално жизнено и в обичайното си настроение, има вероятност просто да не иска конкретната кучешка храна, която му е предложена. Може или да усеща нещо нередно в нея, или просто да му е омръзнала. И в двата случая решението е да му дадете нещо друго - или да го оставите гладно, докато само пожелае храна! Всъщност за липса на апетит при кучето може да се говори едва на второто денонощие - един ден без желание за храна не е нищо особено дори без конкретни причини.

Причини винаги има

Всъщност - просто невинаги са очевидни. Нарушения в ритъма на разхождането на кучето например могат да занижат апетита на кучето - ако то рязко е лишено от пълноценните разходки, с които е свикнало, и изразходва значително по-малко енергия от обикновено, нормално е и да има по-малка нужда от храна.

Възможно е кучето да изпадне в депресия

Понякога кучето не се храни заради депресия

Кучетата са емоционални, чувствителни създания! Ако любимецът Ви е унил и едва помирисва храната, но няма признаци на физиологично кучешко заболяване, то най-вероятната причина за липсата на апетит при кучето е именно от емоционалната сфера. Една дълга, интересна разходка със сигурност ще върне апетита му!

Периоди, свързани с размножаването

Те са възможна причина за временна загуба на интерес към храната при некастрирани кучета - важи и за двата пола. Хормонно-феромонната буря, която кипи в и около едно разгонено куче, е напълно способна да изличи всякакви други нужди от съзнанието на мъжкото куче. При самата женска положението не е много по-различно.

Болести, неразположения и болки

Те също са сред причините, които биха накарали едно куче да пренебрегне храната. Ако случаят е такъв обаче, липсата на апетит едва ли ще е единственият симптом. При натравяне или стомашно-чревна инфекция кучето със сигурност ще загуби апетит, но освен това е само въпрос на време да започнат прояви като диария и/или повръщане.

Наблюдавайте животното и за по-малко видими симптоми - треперене, сух и топъл нос, сигнали за болка... Възможен скрит проблем биха могли да са проблеми със зъбите - възпалени венци, увреден зъб... Кучето понася състоянието безсимптомно, но храненето му причинява дискомфорт - затова просто не се храни. Зачервените венци и подчертано лошия дъх при кучето биха могли да подскажат за подобно състояние. Ако имате съмнения, че проблемът е физиологичен, потърсете консултация с ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest