Отвара от карфиол връща младостта на лицето

Карфиол

В разгара на есента карфиолът е сред храните, които присъстват най-много на българската трапеза. По традиция той присъства в различни туршии, като се комбинира със зелени домати, камби, моркови, краставици, зеле, че дори и с малки динчета. Много известна е така наречената царска туршия, където карфиолът отново заема почетно място.

Освен като добавка в зимнина цветното зеле участва и в много други рецепти. Класика в жанра са кюфтета от карфиол с млечен сос, паниран карфиол, разядка от варен карфиол. Дори суровият карфиол ще ви се услади. Начупен на розички и подправен с малко сол, той е засищаща и здравословна бърза закуска за между храненията. Не отстъпва по вкусовия качества от вредния снакс, но за сметка на това е източник на витамин C, витамин К, фосфор, натрий, желязо, калций, магнезий, селен.

Ако сте любители на рецептите с карфиол, вероятно често го приготвяте, като най-напред го бланширате. После пък изхвърляте водата. А тя, оказва се, е също толкова ценна, колкото и самият зеленчук. Жълтеникавата течност има разкрасителни свойства върху кожата и е верен помощник на дамите в борбата с бръчките и кожните несъвършенства.

Как да приготвите отвара от карфиол?

Карфиолът прави кожата млада

Необходими продукти: 1 глава карфиол, зехтин, вода

Начин на приготвяне: Накъсайте карфиола на розички и го измийте. Пуснете ги в кипяща вода, в която сте добавили и струйка зехтин. Нека розичките останат да къкрят, докато поомекнат. След това отделете карфиола за следваща употреба. Самата отвара пък използвайте, докато е още топличка. Облейте с част от нея чиста памучна кърпа и я поставете на почистено от грим лице.

Останете така, 10 минути. Веднага ще почувствате кожата си по-гладка и мека. Правете процедурата 3 пъти в седмицата за дълготраен ефект. Ако ви е останала отвара от карфиол, може да е съхранявате в хладилник. 3 дни. Важното обаче е тя да бъде загряна преди употреба, за да е топла при контакт с кожата. Разбира се, не бива да е вряла, за да не се изгорите при процедурата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати