Маски с лапад

Маска за лице

Лападът (Rumex patientia) е зелен листен зеленчук, приличащ по вкус на киселеца. Незаменим в приготовлението на салати, пролетни леки супи и при комбинирате му с други зеленчуци. Богат е на витамин А, В витамини, С, К и Е. Това го прави и добра съставка към маски за подмладяване на лицето и подобряване еластичността на кожата.

Академик Виктор Востоков съветва дамите да си правят следното натурално масло-маска за втриване по цялото тяло: Към 1 литър олио (за предпочитане от маслини) да се смеси накълцани на дребно 100 грама коприва и 100 грама лапад. С приготвената смес се правят фрикции на тялото преди лягане.

Той препоръчва и хранителна маска, напречена „Афродита”, към която може да се прибави и една супена лъжица сок от лапад.

Съдържание и начин на приготвяне на маската: В подходящ съд се смесват сокът от 1 лимон, 1 супена лъжица царевично масло или зехтин и 1 супена лъжица летен мед. Когато сте в легнало положение, маската се разстила с памучен тампон върху кожата на лицето и областта на шията. Изчакайте да засъхне и добавете още един слой от сместа на същите зони. Маската е изключително полезна при застаряваща и губеща цвета си кожа. Може да се нанася в продължение на два месеца, до 2 пъти на седмица. След като се направи пауза от 3 месеца, може отново да се приготви и приложи.

Маски за лице

Друга много лесна маска, отново препоръчана от академик Востоков, е „тонизираща и подмладяваща маска”. За да си я направим, не се изисква много. Трябва да имаме малко мед, най-добре майски, който внимателно да нанесем на не особено тънък слой върху кожата на лицето и шията. Може да използваме плоска козметична четчица за тази цел. Върху клепачите на очите междувременно слагаме тампони, напоени в чаена запарка от лайка и малко сок от лапад. За да се допълни ефектът от маската, трябва да полегнете по гръб и да се отпуснете. След 10 минути тампоните от клепачите се отстраняват. Маската може да престои и 20 минути и ще има осезаем резултат. Измива се с топла вода. Кожата след това е отпочинала, освежена и мека.

Лападът е добре да бъде съчетан с резенчета от краставица като овлажняваща и подхранваща маска. Може да се редува едно нанасяне и втриване на краставица върху лицето с полагането на листенца лапад, които леко са пуснали своя сок. За тази цел трябва да се нарежат предварително на много ситно. Нарязаният лапад се втрива в кожата, след това отново се втрива краставицата. Ефектът е моментален, а кожата засиява, добива приятен тен и се овлажнява.

Идеална маска би се получила от лапада при третиране на раздразнена кожа. За да се успокои неприятното чувство на парене и болка, трябва с масажни движения да се разнесе течността от едно леко навлажнено пликче чай от лайка по кожата. След това да се втрие и сок от лапад, колкото преценим, че ни трябва, за да поеме добре навсякъде. Ефектът е успокоена и по-нежна кожа.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати