Как да задържим тена си след лятната почивка?

Как да задържим тена си след лятната почивка?

Времето лети и идва краят на летните дни. Всеки, успял да се добере до морето, се завръща с хубав тен на кожата, който често до месец изчезва.

Оказва се обаче, че има начин той да се запази за по дълго време, без да коства усилия и излагане на слънчевите лъчи.

Според изследователите има няколко начина за запазване на тена.

Един от тях се да се консумират повече каротиноиди. Те представляват органични пигменти, намиращи се в различни плодове и зеленчуци като моркови, портокали, кайсии, манго и спанак, които ще помогнат за запазване на тена след лятната почивка.

Според различни проучвания цветът на лицето определя и степента на привлекателност на индивида. Сега експертите се опитват да разберат кое оцветяване е за предпочитане – от слънцето (меланиновото) или каротеноидното.

Запазване на тена след почивка

В един от експериментите на 60 души са били показвани снимки на лица в два варианта - на лице с каротеноидна пигментация и без такава. Накрая участниците трябвало да оценят кои от снимките са по-привлекателни.

Резултатите посочили, че тези от лицата, чиито тен бил с по-високо съдържание на каротеноид, бил и по-привлекателен – в 86 % от снимките.

В друг експеримент пък били показвани снимки на хора с меланинова пигментация, отново на 60 доброволци. Оказало се, че 78.5 % от тях оценили по-високо тези с по-тъмния тен.

А заключението трето проучване, отново с участието на 60 доброволци, посочило, че 75.9 % от тях предпочитат и мислят за по-атрактивни хората с каротеноидното оцветяване, за разлика от тези с меланиновите лица.

На този етап изследователите не могат да кажат колко точно плодове и зеленчуци, богати на каротеноид, трябва да се консумират за хубав тен. Но има едно изследване от 2012 година, според което само две допълнителни порции дневно от такива продукти променят забележимо тена.

Специалистите напомнят още, че похапването на повече плодове и зеленчуци е важно не само за запазване тена на кожата, здравето на кожата и нейния привлекателен вид, но и за общото здравословно състояние на организма.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати