4 съвета как да се справим с напуканите пети у дома

Напукани пети

Напуканите пети са проблем за много хора, защото са не само непривлекателни, но са и болезнени. Причините за напуквани пети са различни – наднормено тегло, суха кожа, неудобни обувки. Проблемът се влошава с напредването на годините, защото с възрастта губим мастна тъкан.

Напуканите пети не са за пренебрегване. Ако не вземем мерки, пукнатините се задълбочават и могат да се заразят с гъбички, бактерии, вируси. Това е особено опасно при хора с диабет и проблеми с кръвообращението.

Ако пукнатините по петите кървят, зачервени са, боли ви или усещате затопляне, се консултирайте с лекар.

Най-добрият начин за справяне с напукани пети е да не допускате проблема. Тоест трябва да заложите на превенцията. Трябва да полагате грижи за краката си редовно. Овлажнявайте кожата на стъпалата и почиствайте мъртвите клетки.

Ето и няколко лесни стъпки за справяне с напукани пети:

Правилно омекотяване

Напукани пети

Не е добре да оставяте мъртвата кожа да се натрупва, но и твърде агресивното третиране с ексфолиант не е желателно. Ако изберете пемза, можете да я използвате по време на душ или на накисване на краката, когато кожата е чиста, но може и да е мокра. Ако изберете електрическа пила, трябва отново да го правите на чиста, но вече на суха кожа. Трябва да пилите внимателно, независимо какво средство използвате.

Редовно овлажняване

Хидратацията е ключът към красива кожа. Овлажнявайте кожата, като изберете подходящо средство. Препоръчителни са кремовете с млечна или салицилова киселина. Използвайте ги два пъти дневно, дори и да не сте ексфолирали стъпалата.

Носете чорапи

За да увеличите времето, през което кремът взаимодейства с кожата, носете чорапи. Те ще предотвратят размазването на крема по чаршафите и ще гарантират оставането му по краката ви. Експертите препоръчват през нощта да използвате специални силиконови чорапи. А през деня носете обикновени чорапи.

Изберете правилните обувки

Обувки

Често причина за проблемите с петите са неудобните обувки. За да ги пазите от напукване, носете обувки с подходящи подметки. Ако избирате сандали например, заложете на модел с по-дебела подметка и извивка, която да поддържа арката на стъпалото. Изберете обувка, която да държи петите достатъчно високо от земята, за да се ограничи навлизането на мръсотия в пукнатините по кожата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати