Методи за лечение на меланом

Редовно се тествайте за меланом

Лечението на меланом без метастази и меланом с метастази само в лимфните възли е хирургично. При метастични форми на заболяването се използва хирургичен метод, химиотерапия, имунотерапия, обща хипертермия, фотодинамична терапия. Лечението на меланом трябва да се извършва в изключителни условия в специализирано онкологично учреждение.

Хирургично лечение на меланом на кожата

Хирургичното изрязване на меланом и метастазите в регионалните лимфни възли, понастоящем е основният метод на лечение. Хирургичната интервенция включва, изрязване на тумора заедно с обкръжаващата кожа, подкожна тъкан и подлежаща фасция.

Радиционно лечение на кожния меланом

Лъчевата терапия на меланом може да се прилага в случай на невъзможност за хирургично отстраняване на метастазите, както и след отстраняване на големи метастази, за да се предотврати рецидив.

Химиотерапия и имунотерапия при лечение на меланом на кожата

За съжаление, в момента няма лекарства в света, които да лекуват метастази на меланом. Не се прилага превантивна химиотерапия след хирургично отстраняване на меланом.

Най-ефективната химиотерапия при лечение на меланом е с дакарбазин. С развитието на метастази в главния мозък, се използва препаратът темозоламид и производните нитрозометилуреа, които имат способността да проникнат в кръво-мозъчната бариера. При лечение на меланом могат да се използват и други лекарства, както и техните комбинации (цисплатин, паклитаксел, винкристин, блеомицин).

Химиотерапията е част от лечението на меланом

При общо задоволително състояние и ниво на лактатдехидрогеназа, което не надвишава 1.5 от горната граница на нормата е възможно да се извърши химио-имунотерапия, включително прилагане на високи дози интерлевкин-2.

Има и методи не са специално за лечение на меланом. Въпреки това тяхното използване в някои случаи може да забави развитието му, а понякога и да намали размера и броя на туморните лезии.

Обща хипертермия

Общата хипертермия за лечение на рак се използва при лечение на меланомни метастази във вътрешните органи, меките тъкани и кожата с общо задоволително състояние. Хипертермия не се използва за локализирани метастази по главата и шията, както и за мозъка.

Общата хипертермия се състои в нагряване на човешкото тяло с електромагнитно поле (под анестезия) с въвеждане на противоракови лекарства. В редки случаи на обща хипертермия туморът се свива или спира да расте, дори с използването на химиотерапия, към която преди това не е бил чувствителен.

Фотодинамичната терапия се използва за лечение на малки интрадермални метастази на меланома. Тя не лекува болестта, но може да има изразен локален антитуморен ефект.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати