ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Ранните симптоми при рак на гърлото

Ранните симптоми при рак на гърлото

рак на гърлото
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

През последните години честотата на заболеваемостта от рак на гърлото нараства непрекъснато. Според проучване всяка година с това заболяване се диагностицират близо 10 000 човека по света.

Видове рак на гърлото

Основните видове рак на гърлото са сквамозен клетъчен карцином, който е най-често срещаният вид, и аденокарцином (рак на клетките на жлезите, които отделят слуз). Други видове, които се появяват рядко, са: лимфоепителиом (неидентифициран карцином), мукоепидермоиден карциом (тумор, образуващ слуз), вретеновидноклетъчен плоскоклетъчен карцином, лимфон (тумой, който произлиза от лимфната тъкан)у сарком (тумор, който произлиза от съединителната тъкан) и меланом (тумор, който произлиза от пигментните клетки).

Симптоми при рак на гърлото

Симптомите за рак на гърлото зависят от частта от гърлото, в която се е развил, и от вида на тъканите, които обхваща. В повечето случаи симптомите не са специфични конкренто за това заболяване, а могат да са свързани с някакво друго заболяване. Затова е желателно да се консултирате с лекар, който може да определи от какво заболяване страдате.

Сред общите симптоми за рак на гърлото са: затруднено дишане или преглъщане, постоянно възпалено гърло, бучка или възпаление, което не се лекува, кашлица (хронична), промяна на гласа, непрекъснато усещане, че нещо е заседнало в гърлото, болки в ушите.

Рак на устата или устната кухина

болки в гърлото

Често срещан симптом за рак на устата или устната кухина е наличието на бели или червени петна по езика, около зъбите и венците или от вътрешната страна на бузите.

Други симптоми са: подуване на челюстта, необичайна болка и кървене в устата, разхлабване на зъбите, рани в устата или на устните, изтръпване в устните или около брадичката.

Рак в областта на гърлото

Най-често срещаният симптом при този вид рак е затруднено преглъщане. С нарастването на тумора е възможно да се получи механично блокиране на гърлото.

Рак в областта на носа или орофаринкса

Симптом за рак в областта на носа, синусите или орофаринска е затрудненото дишане през носа или устата.

Рак в областта на слюнчестите жлези на устата

Симптомите за този вид рак са: подуване около брадичката или челюстта, сухота в устата, изтръпване на лицевите мускули, което може да премине в парализа, болка. Подуването може да се появи и в устата или гърлото и да доведе до проблеми с дишането и преглъщането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати