Цинкът е задължителен за дамите в средна възраст

Цинкът е задължителен за дамите в средна възраст

Ако сте дама, която вече е прехвърлила 40-те години, трябва да знаете какви витамини да приемате, за да подпомагате доброто си здраве.

Цинкът е задължителен за хората, прескочили тази възраст. Той е нужен за доброто функциониране на имунната система, за бързото зарастване на раните. За да си набавяте цинк чрез храната, наблягайте на мляко, сирене, свинско и говеждо месо, риба, хляб, яйца. Когато организмът ви изпитва недостиг на цинк, имунната ви система отслабва и става лесно податлива на инфекции. Препоръчителната дневна доза цинк е 7 милиграма.

Витамин С спомага образуването на колаген. Той е отговорен за формирането на здрава съединителна тъкан. Усвоявате витамин С най-вече чрез цитрусовите плодове, ябълки, боровинки, той се съдържа и в зеленчуците. Витамин С е суперантиоксидант. Намалява риска от сърдечни заболявания. Някои изследвания твърдят, че противодейства на образуването на рак. Ако имате недостиг на витамин С, може да получите кръвотечение. Препоръчителната минимална доза е 40-60 милиграма дневно.

Витамин D ви е нужен, за да имате здрави кости и зъби. Организмът ни го произвежда по време на слънчеви бани. Чрез храната го приемате от маргарина, мазната риба, месото, млечните продукти, яйцата. Ако имате недостиг от този витамин, може да отслабнат мускулите ви. 10 милиграма е дневната препоръчителна доза.

Цинкът е задължителен за дамите в средна възраст

Витамин В12 пък е нужен, за да растат клетките и да се формират нормално. Има го в месото, рибата, млякото, ядките, бобовите растения. Ако организмът ви има недостиг на витамин В12, това може да доведе до анемия или нарушаване на работата на нервната система, изтръпнане на крайниците. 2-3 милиграма е дневната доза.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
бубс
бубс
28.07.2015 10:02
Преди 2г лятото на морето си одрасках пръста мъничко и ми стана раничка. Която колкото и да бе странно вместо да се оправи както винаги, почна да расте, даже да гноясва.
Супер странно - от една малка драскотина!
Някъде четох че цинка помагал за зарастване на рани.
Пих 2-3 хапчета и веднага ми се оправи раната. Има нещо вярно в статията ;)
0
0
Радка Илиева
Радка Илиева
16.01.2014 13:45
И аз не съм съгласна с вас, че витамин Д може да се набави от маргарина. И ви съветвам да направите следния опит: близо до мравуняк сложете маргарин и краве масло и вижте йъде ще отидат мравките. Дори те са по-интелигентни от човека и следват своя инстинк за самосъхранение.
Оказва се също, че месото и млечните продукти водят до подкиселяване на организма. Затова е по-добре да се храним с повече сурова храна, която води до алкално Ph.
Освен в месото витамин B12 го има в спирулината. Тя съдържа също и много минерали, витамини, ненаситени мастни киселини, протеини и фитонутриенти: например желязото е 50 пъти повече от спанака, 3 пъти повече витамин Е, отколкото в пшеничния зародиш, 2 пъти повече витамин А, отколкото в моркоите и т.н. Малко е специфична на вкус, но вече на пазара в България има закуска Спирулина сереали, която е много приятна на вкус. И още нещо - спирулината съдейста за отслабване. Дамите, които желаят да влязат във форма, може едновременно да се погрижат за фигурата си и за здравето си.
2
0
Аз
Аз
14.01.2014 13:29
Витамин Д от маргарин? Вие добре ли сте??? Маргаринът е категоричен убиец и в него няма нищо, ама НИЩО полезно.
4
0
Диана Пеева
Диана Пеева
08.11.2013 13:41
За нормални нива на кръвната захар!
Опаковка: 180 капсули
Код: 30424
Цена: 49 лв

Състав:
Всяка капсула съдържа 200 mg, екстракт от канела (10:1) съответстващ на 2000 mg канела, 50 μg хром и 3,5 mg цинк.
0
0
Диана Пеева
Диана Пеева
08.11.2013 13:40
С удължено освобождаване за максимален ефект.
За силна имунна система!
Опаковка: 180 капсули
Код: 30421
Цена: 30 лв.

Състав:
Всяка капсула съдържа 300 mg витамин C и 5 mg цинк.
0
0