Кашлицата е полезна

Кашлицата е полезна

Кашлицата е едно от най-често срещаните оплаквания от страна на пациентите. До последно обаче повечето от тях не посещават лекар, а отиват в кабинета му едва когато кашлицата стане толкова мъчителна и неприятна, че нарушава обичайния им ритъм на живот.

Всъщност кашлицата е защитен рефлекс на организма, който осигурява отстраняването на чужди вещества и патологичен секрет от дихателните пътища.

Тя се появява в резултат на дразнене на съответните рецептори в лигавицата на носа, гърлото, трахеите, бронхите, плеврата, диаафрагмата посредством възпалителни, механични, химични и температурни фактори.

Ефективна бариера, която пречи на попадането в организма на възбудители на инфекция, е лигавицата на горните дихателни пътища. Тя има сложни исъвършени механизми на защита от неблагоприятни външни въздействия.

Кашлицата е полезна

Сред тях е мукоцилиарната бариера и имунната защита. Дихателните рефлекси като кашлицата и свиването на бронхите, осигуряват изхвърлянето на микроорганизми и чужди частици от лигавицата на дихателните пътища.

Важен защитен фактор е специалната слуз, която е пълна с антибактериални вещества – лизоцим, лактоферин, имуноглобулин от група А.

Ако инфекцията успее да преодолее мукоцилиарната бариера, тогава се включват други механизми на защита – нейтрофили и макрофаги /кръвни клетки/, които мигрират от кръвотока и имат възможността да унищожат микроорганизмите, като ги погълнат.

Към външните фактори, които помагат на инфекцията да влезе в организма и да се развие заболяване, са много вредни вещества, които се съдържат във въздуха, както и неговата влажност, а освен това и студът. С това се обяснява бумът на респираторни заболявания в студените месеци.

При децата причината за честите респираторни заболявания е незрялата имунна система. Като цяло върху лигавицата действат различни вируси. В резултат на разрушителната дейност на вирусите в лигавицата на дихателните пътища се разрушават клетките на лигавицата, които се наричат епителиоцити.

Гибелта им води до нарушаване на целостта на епителиалния пласт, а това води до уязвимост към бактерии, които в условия на отслабнала защита получават възможност за размножение.

Така възниква острото възпаление на лигавицата на дихателните пътища, което се съпровожда с кашлица и отделяне на мокра гнойна течност. Хронична се нарича кашлица, която не спира повече от три месеца.

Кашлицата може да е проява на заболяване не само на болести на белите дробове, но също така на заболяване на сърцето, носа, стомаха и други болести. Съществуват над 50 причини за появата на кашлица.

Ако кашлицата не се лекува, тя може да доведе до припадъци, разкъсване на мехурчета в белите дробове, може да се случи дори така, че от силна кашлица може да пострада някое от ребрата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати