Ezine.bg»Статии»Здраве»Мащерката лекува сухата кашлица

Мащерката лекува сухата кашлица

Мащерката лекува сухата кашлица

Мащерката е една от най-здравословните билки и притежава редица лечебни свойства. За ползата от билковите чайове се знае доста, но не пропускайте удобен случай, в който можете да си направите чай от мащерка. Ароматът му е приятен, а същевременно билката има подчертано оздравително действие.

Гръцкото име на мащерката е Thymus, което се превежда като смелост, сила, мисъл. Тя притежава силен аромат, дължащ се на етеричномаслените жлези на билката. Приложението й е широкоспектърно, както в кулинарията, така и в козметичната индустрия.

Мащерката е богата на етерично масло, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества, и др.

Мнозина сочат мащерката за универсално лекарство за всякакви болежки.

Сред най-големите й предимства е ефикасното действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, като притъпява сухата кашлица.

Успешно лекува коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания, като язва, колит, хроничен гастрит, колики, дори диария.

Билката е мощно противовъзпалително, газогонно, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо средство. Помага за отхрачване и има антисептично действие. В народната медицина мащерката се прилага успешно при безсъние, ниско кръвно и кожни заболявания.

Мащерката лекува сухата кашлица

Мащерката се комбинира най-добре с жълт кантарион, мента, цвят от бъз, маточина. Ако замените сутрешното си кафе с чай от мащерка съвсем скоро ще се почувствате по-свежи и ободрени.

Ето няколко ефикасни рецепти с мащерка при простуда и грип.

Супена лъжица от изсушената билка се залива с 400 мл вряла вода и се запарва за 10-15 мин. Тази рецепта е подходяща за бани и компреси.

За да си направите запарка от мащерка залейте една шепа от изсушената билка с един литър вряла вода. Нека престои така една нощ, след което се прецежда. Краката и ръцете се потапят многократно в течността.

Чай от мащерка се приготвя от една чаена лъжица билка, която се залива с 200 мл вряла вода и се запарва 5-10 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest