Хроничното недоспиване убива бавно

Хроничното недоспиване убива бавно
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Нашите всекидневни навици често водят до това, че силите ни намаляват. Причина за това може да е честото недоспиване. Статистиката показва, че ако през 60-те години на миналия век хората са отделяли за спане 8 часа, то сега времето за сън е само 6 часа и половина.

Намаляването на съня се дължи на ускорения темп на живота, което ни принуждава да правим все повече неща. Увеличил се е и броят на хората, страдащи от разстройство на съня, най-честата причина за което е стресът.

Много хора се опитват да компенсират недостатъка от сън, като се предават на така наречената „сънна булимия” – тоест отспиват си до обяд през почивните дни.

Но според учените от това няма полза, защото няколкодневно недоспиване не може да бъде компенсирано за един път. Системният недостиг на сън води до раздразнителност, липса на тонус и затлъстяване.

Хроничното недоспиване убива бавно

Друга причина за срива на организма са постоянните опити за отслабване с диети. Някои хора успяват наистина да свалят излишните килограми, но при други нищо не си получава и те неуморно сменят диета след диета.

Точно те са в рисковата група. Постоянно изпитват чувство за вина и неудовлетвореност заради провалите си и се опитват да се самонаказват с все по-строги диети.

Недостатъкът от важни за организма вещества води до срив. Важно е диетите да са балансирани, за да може тялото ни да получава нужните му вещества, и това да е съпроводено с физически натоварвания.

Хроничните болки също са фактор, на който трябва да се обръща внимание. Не бива консултацията с лекар да се отлага във времето. Изследванията показват, че между пациентите с депресия, посттравматичен синдром и хронични болки има определено сходство.

При всички тях има едни и същи симптоми - мускулни болки, намаляване на апетита и либидото, по-слаба физическа активност, неспокоен сън и понижена концентрация на вниманието. Човек се чувства изтощен и това силно понижава качеството на живот.

Кафето в умерени количества ни ободрява, но в големи дози влияе зле. Ефектът на привикване предизвиква нужда от все по-голямо количество кафе. Напитките с кофеин действат обезводняващо, затова се препоръчва да увеличите дозата вода пропорционално на кафето. Диетолозите съветват да поемате около 8 чаши вода дневно.

Енергийните напитки също не бива да са сутрешната ви доза бодрост. Те са мощен стимулатор с ударна доза кофеин, таурин и жен-шен. След подобна мобилизация на вътрешните органи организмът има нужда от възстановяване и почивка. При тях също има привикване и дозата за ободряване се увеличава с времето.

Недостатъкът на кислород от постоянното пребиваване в задушни помещения забавя обмяната на веществата и води до повишаване на умората. Ако не можете да си позволите дълги разходки, търсете алтернативни възможности – кислородни коктейли или промяна на техниката на дишане. Поне няколко минути дневно правете дихателни упражнения.

Липсата на движение не гарантира икономисване на сили. Мускулите губят тонус, ако не се натоварват. Физическата активност понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, депресии, а всичко това влияе върху продължителността на живота.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати