ezine.bg»Статии»Здраве»Защо сауната лекува и подмладява?

Защо сауната лекува и подмладява?

Защо сауната лекува и подмладява?

Студените месеци са перфектни за сауна терапия. Хубавото е, че процедурите не са скъпи, в същото време са невероятно полезни.

Терапевтичното и подмладяващо действие на сауната се приписва на следните факти:

- Тялото основно се прочиства вътрешно и външно. Сауната допринася за обилно изпотяване. С потта от организма се изхвърлят много отрови. Кожата е нашият най-обширен отделителен орган – 30 % от телесните отпадъци се отстраняват чрез изпотяването. Химическият анализ на потта показва, че тя има почти същите съставки, като урината. Ето защо кожата с право е наричана от някой „трети бъбрек”. Сауната от своя страна засилва очистваща способност на кожата, като стимулира дейността на потните жлези.

- Ускорява се и нараства собствената лечебна активност на тялото и способността му да се възстановява. Сауната лекува много хронични и остри състояния като простуди, инфекции, ревматични заболявания.

- Важните органи и жлези, включително ендокринните и половите, се стимулират за повишена активност.

Защо сауната лекува и подмладява?

- Прегряването на тялото стимулира и ускорява метаболитните процеси и пречи на развитието на бактерии и вируси.

- Сауната отпуска мускулите. Ефектът е успокояване на автономната нервна система.

- Силното затопляне на тялото измества кръвта навън към кожата, по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.

Можете да посещавате сауна всеки ден, стига да имате безупречно добро здраве. Все пак бъдете внимателни, тъй като съществува опасност високата температура да изсуши кожата. Препоръчително е след процедурата да се използва лосион, възстановяващ естествената влага на кожата.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги Петров
Георги Петров
14.04.2012 14:26
Добре е, но има какво да се добави. Сауната има и своите негативи. Топлината във сауната е прекалено висока. Това прави загряването на организма във дълбочина недостатъчно, поради краткото време на престояването във сауната. Дълбокото прогряване на организма изисква поне време от 1/2 час. При такова прогряване, наред с отделянето на одпадъците чрез потта, се предизвиква разреждане на излишната слуз и нейното насочване към отделителната система, за да бъде изхвърлена от организма. Това обстоятелство е изключително важно, тъй като излишната слуз, която се застоява във организма е храната на вирусите причиняващи респираторните заболявания и на Грипа, а също така и на РАКОВИТЕ КЛЕТКИ. Друг недостатък на сауната е прегряване на тестисите на мъжете. Установено е, че при загряване на тестисите на телесна топлина, сперматозоидите гинат. Не случайно, тестисите са изведени извън тялото, а торбичката във която те се намират, представлява биологически термостат, която се удължава и съкращава във зависимост от топлината на тестисите и по този начин ги отдалечава или приближава към тялото. Има много по полезен и общодостъпен начин за изпотяване, било чрез физически труд, гимнастика и съответно облекло, човек да се поти този 1/2 час. Комбинирайки това изпотяване със кратко обливане със студена вода, човек забравя за всякакви настинки и щамове на грип и което е не по малко важно, предпазва се много ефективно от ракови заболявания. Не е вярно че сауната лекува простудни заболявания. Лично проверено. Петров - Натуропат.
0
0