ezine.bg»Статии»Здраве»От какво се получава запек?

От какво се получава запек?

От какво се получава запек?
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Страдате ли често от запек? Ако все още не се проучили на какво се дължи той, в тази статия ще ви запознаем с причините за запека.

Под запек се разбира изхождания с честота не повече от 3 пъти седмично, с необходимост от напрягане и усещане за твърда консистенция на фекалната маса. Запекът засяга повече жени, сочат статистическите данни.

Проявява се в повечето случаи с напредване на възрастта. Което може да бъде свързано с нисък прием на течности, с намалено движение, с прием на медикаменти от различен характер, с нарушаване функциониране на стомашно-чревния тракт, завишен стрес...

Запек се появяват, когато е налице хипотиреоидизъм. Тоест понижена функция на щитовидната жлеза. При това състояние се забавят метаболитните процеси на организма, което прави възможно появата на запек. симптом като констипацията. Не всеки обаче със слабо активна щитовидна жлеза има запек

Някои от лекарствата за успокояване на болка също могат да предизвикат запек. По-висок риск от запек има при хора, които често използват обезболяващи средства като аспирин и ибупрофен.

Някои компоненти във витамините, като калций и желязо, е възможно да ви създадат проблеми в тоалетната

Ако много обичате шоколад, знайте, че и той може да причини запек. Хора с хроничен запек или синдром на дразнимото черво е по-вероятно да страдат от запек, ако консумират шоколад, както и банани и черен чай, отколкото хората без такъв проблем.

Спрете или намалете консумацията на шоколадови изделия, ако се установи, че продуктите ви действат по този начин.

Хранителен режим с високо съдържание на млечни продукти може да забави храносмилането. В такъв случай е редно да ограничи приема на тези храни и да увеличите консумацията на фибри.

Запекът е чест проблем по време на бременност и в дните след раждането. Тогава той може да се дължи на лениви коремни мускули или прилагане на обезболяване по време на раждането.

Антидепресантите, които са предназначени за лечение на депресия, могат също да предизвикат запек. Депресията предизвиква забавяне на нормалните процеси на организма, което може да се отрази на червата.

Запекът може да се появи като страничен ефект от някои лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, като калциеви антагонисти и диуретици. Последните понижават кръвното налягане чрез увеличаване отделянето на урина.

Диабет може да причини увреждане на нерв, който да повлияе на усвояването на храната. Препоръчително е при хроничен запек да се направи изследване за установяване на нивото кръвна захар.

Неврологичните заболявания като множествена склероза и болестта на Паркинсон могат да предизвикат запек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
53
41
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Окан
Окан
01.01.2016 20:27
Свържете с мен запекът се лекува с бионатурални продукти мога да ви излекувам с потограна на лечение
Успех
0
0
аналния
аналния
04.06.2015 19:25
правете го анално дами и няма да имате запек.....
2
1
Мимка Нико
Мимка Нико
02.12.2013 01:21
а ако е вродено и такива случай съм чувала че има???
0
1
Запрян
Запрян
19.07.2013 07:40
А защо сте пропуснали най-важното "тоалетната стол"..?!
1
2
мариана
мариана
14.06.2013 09:01
Сменете снимката, тази е много грозна.
2
1