ezine.bg»Статии»Здраве»Язвата се предава по наследство

Язвата се предава по наследство

Язвата се предава по наследство

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника възниква в следствие на силен стрес. Освен него, нередовното хранене, употребата на алкохол и пушенето допълнително влияят негативно на нервното напрежение.

Болката, свързана с приемането на храна, повръщането и киселините се приемаха като най-важните симптоми.

Язвената болест е доста разпространено хронично заболяване на стомаха или дванадесетопръстника. Учените определят няколко фактора за нейното развитие.

Освен наследствеността, от голямо значение е нарушението на равновесието между механизмите на агресия и защита на самия организъм. Солната киселина притежава агресивни свойства.

Въпреки това, при някои хора с много висока киселинност, не възниква язвена болест. Лигавицата на техния стомах е устойчива на вредното въздействие благодарение на доброто кръвоснабдяване и наличието на слуз, способна да неутрализира киселината. А при други, точно обратното - язва се образува и при ниска киселинност.

На външен вид всички язви са еднакви и дори хистологичното изследване невинаги открива разлики в тяхната структура. Могат да възникнат язви на стомаха и дванадесетопръстника, които не са свързани с язвената болест.

Язвена болест може да възникне както при млади, така и при възрастни хора. При едни е възможна появата на силни болки, киселини, тежест и подуване в стомаха, повръщане, а при други – само незначителни болки или въобще липса на такива.

Лечението трябва да се провежда задължително под лекарски контрол, но пациентите могат да си помогнат като организират разумно своето хранене, труд и отдих.

Ако вече имате язва, какво да правите, за да си помогнете сами? На първо място сънят при болните трябва да не e по-малко от 8 часа.

В менюто трябва да влизат продукти като месо и риба, богати на животински белтъчини (минимум 100-150 грама дневно), защото при тяхната липса язвата възниква по-бързо и зараства по-бавно.

Заменете ръжения хляб с пшеничен, но избягвайте прясно изпечения. Храненето трябва да става 4 пъти дневно, при това вечерята не трябва да е по-малко от 4-5 часа преди лягане.

Някои хора смятат, че алкохолът "лекува" язвата. Той наистина премахва болката, но същевременно обгаря лигавицата, а при системната му употреба тя атрофира и възниква опасност от рак.

Напитките под 20 градуса, в това число и сухите вина, силно повишават киселинността и дразнят лигавицата. Затова те са недопустими при язва.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати