ezine.bg»Статии»Здраве»Да познаем болестта по езика

Да познаем болестта по езика

Да познаем болестта по езика

Според лекарите езикът е огледалото на стомаха. Придобитите изменения на езика често са ранен сигнал на редица вътрешни заболявания.

Сухият език се наблюдава при повишена температура, остри инфекции и загуба на течности, като диария и повръщане, бъбречна недостатъчност.

Облаганията по езика могат да бъдат различни – тънка млечна стена или трудно отстранима мръснокафява покривка. Това се свързва с неприятна миризма в устата.

Установени са и промени в цвета на езика. Малиновият език сигнализира при скарлатина.

Зачервявания и изглаждане на езика сигнализират за дефицит на витамини от В групата, пелагра, недостиг на желязо, злокачествено малокръвие, хронични диарии. Изглаждането на езика може да е съпроводено с неприятно парене и нарушения във вкуса.

Уголеменият език, който в някои случаи едва се побира в устата и по ръбовете си има отпечатъци от зъбите се наблюдава при хроничен гастрит, проблеми във функцията на щитовидната жлеза или при прием на някои медикаменти. Понякога върху езика могат да се образуват силно болезнени язвички със зачервени краища.

При остър гастрит езикът е обложен, дъхът в устата е лош. При хроничен гастрит освен уголемен език може да се наблюдава и изгладен, сух и зачервен език.

Ако не сте болни от гастрит, свежестта на дъха зависи до 70% от състоянието на езика и 30% от зъбите и лигавицата на устата. Затова, ако имате лош дъх трябва да измивате добре не само зъбите си, но и езика. Обърнете внимание на корена му. Там са събрани всички бактерии, причинители на лошия дъх.

Плътно и силно зловонно облагане по езика може да е знак за рак на стомаха или стеснение на пилора на стомаха.

При чревни заболявания, които са придружени с диария езикът е сух и обложен. Обаче има и много случаи на изглаждане, зачервяване и атрофия на езика.

При запек езикът е обложен с лек и белезникав налеп, най-силно изразен в средата. Страничните части са зачервени.

Съществува и т.нар. чернодробен език. Той е зачервен и изгладен, по-малък по обем от нормалният език. Наблюдава се при чернодробна цироза и други чернодробни заболявания.

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Mariza
Mariza
02.07.2013 21:19
Благодаря, информацията е ценна!
1
0