ezine.bg»Статии»Здраве»За раждането у дома

За раждането у дома

бременна жена вкъщи

Преди около сто години раждането в домашни условия е напълно естествено явление. След това се утвърждава раждането в болница, а раждането у дома се счита за безразсъдна постъпка. В последните години много майки предпочитат да родят своята рожба в собствения си дом. Това има своите предимства и недостатъци.

Страх от усложнения и евентуалната опасност за живота на бебето и на майката кара много жени да предпочетат болничните условия. Все пак болницата и заобикалящата, понякога стресираща обстановка притесняват и изнервят още повече родилките.

бременна жена вкъщи

Според жени, които вече са раждали у дома това е най-естественият и природен начин за появяването на детето на бял свят. Липсва стрес, срещите с непознати хора и документите, които трябва да се подписват.

При раждане в болница, детето веднага бива взето от акушерки за претегляне, изкъпване и повиване. У дома, майката има възможността веднага да прегърне своята рожба.

Дори раждането у дома да е минало както трябва, няма как да се избегне посещението на болницата. Все пак майката и бебето трябва да бъдат прегледани от лекар, новороденото да бъде имунизирано и регистрирано.

Не всички жени могат да си позволят раждане вкъщи. Онези, които имат проблемна бременност, трябва да бъдат под наблюдение и съответно раждането трябва да се състои в болница.

Жените, които имат гладка бременност и са напълно здрави могат да си помислят за раждане вкъщи. Все пак трябва да се консултират със специалист и да бъдат наясно с всички възможни усложнения.

За да се реши на раждане вкъщи жената трябва да бъде спокойна и уравновесена, с позитивна нагласа и без каквито и да е притеснения. Друго важно условие е наблизо да има медицинско лице или някой от близките, които да асистират при раждането. Друго важно условие е да има възможност за получаване на незабавна медицинска помощ, в случай на нужда.

Според много изследвания, раждането вкъщи не крие повече рискове от раждането в болница. Жената има девет месеца, в които може да се подготви, да избере стаята, където иска да роди и да направи атмосферата напълно приятна и успокояваща.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати