ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Народна медицина при обрив и силен сърбеж

Народна медицина при обрив и силен сърбеж

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Народна медицина при обрив и силен сърбеж

При силен сърбеж кожата се зачервява от постоянното чесане, като може да се стигне до рани и дори до струпеи. Сърбежът може да е предизвикан от нервно състояние, от постоянен стрес, от реакция към определени химикали или храни, както и при контакт с животни или домашна прах.

За да премахнете сърбежа, превърнете един дафинов лист във фин прах и го смесете с малко краве масло. Няколко пъти дневно намазвайте поразените места с тази смес.

Залейте с един литър вряла вода сто грама корени от девесил и оставете да се запари четири часа. С тази отвара периодично намазвайте поразените места.

За да се отървете от сърбежа, направете отвара от зелени орехчета. Залейте с чаена чаша вряла вода три листа от орех и три зелени орехчета. Оставете да се запари двадесет минути и с тази отвара мажете кожата няколко пъти дневно.

При обрив използвайте прах от дървесина, която е била разядена от дървояди. След къпане се мажете с крем, приготвен от свинска мас и прах от разядена от дървояди дървесина.

Когато имате обрив, потопете тялото си за десетина минути във вана, в която е добавена отвара от дъбова кора.

Нарежете една глава чесън на ситно, добавете на тънка струя три четвърти чаена чаша зехтин при непрекъснато разбъркване. Затворете със стъклен капак и оставете на слънчева светлина десет дни. Всеки ден разбърквайте сместа два пъти. На единадесетия ден прецедете, добавете две капки глицерин, прелейте в тъмна бутилка и оставете в хладилника. С тази смес намазвайте болните места.

В пет литра вода сварете един килограм ечемик и добавете прецедената отвара към вана, в която се потапя човекът, който страда от обрив.

След като се изкъпете, добре подсушавайте кожата и най-вече засегнатите места. Намажете ги със зехтин или с бадемово масло, можете да ги намажете и с малко мед, но след пет минути трябва да изплакнете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest