Повече за цитонамазката

Цитонамазка
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Какво представлява самото изследване и как се прави?

Цитонамазката представлява гинекологично изследване. Необходимо е да седнете, както за всеки гинекологичен преглед на гинекологичния стол, т.нар. магаре. След това вашият лекар ще постави във влагалището ви инструмент, който ще даде възможност да се вземе секрет и да се огледа маточната ви шийка. Инструментът се нарича спекулум .

След това гинекологът взима секрет от канала на шийката на матката, обикновено с четчица – няма как да усетите болка. Следващото, което се прави от специалиста, е да сложи секрета върху стъкло, за да може да бъде разгледано достатъчно точно и внимателно под микроскоп от патологоанатома. След седмица ще получите резултатите.

Колко често е необходимо да се изследвате?

Характерно е да се прави веднъж в годината, освен ако вашият гинеколог няма някакви основания и не каже, че е нужно да ви взима секрет по-често.

Какви са резултатите, които можете да получите и какво означават те?

Съществуват 5 групи резултати. При резултат РАР I можете да бъдете напълно спокойни – вие сте здрава и следващата цитонамазка може да ви бъде направена след година. Ако имате резултат РАР II – това означава, че имате възпаление на шийката на матката и е необходимо да се вземат съответните мерки, за да спрете възпалението.

Добре е да се направи контролна цитонамазка след края на лечението, за да сте сигурни, че сте добре. РАР III във вашето изследване означава, че трябва да си направите цитонамазка след няколко месеца отново, защото има вероятност да развиете ракови клетки. При РАР IV – дисплазия в тежък стадий, с други думи – необходима е друга цитонамазка, колпоскопия както и биопсия.

Ако имате резултат РАР V – при този резултат в изследването ви, трябва да се направи незабавна биопсия, след което хистологичен анализ. При този резултат има сериозно основание да се смята, че страдате от инвазивен рак на шийката на матката.

Много важно е да се подчертае, че изследването не е болезнено – естествено има някакъв дискомфорт, но с нищо не е по-голям или различен от този при обикновен гинекологичен преглед.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 6
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
c
c
25.03.2015 00:44
относно група 2,моя доктор ми е казвал на около 10 дни да пъхам по един аспирин/бг,да не е гланциран/възможно най-дълбоко примерно вечер преди лягане за да не се движи тялото докато дискомфорта отшуми,но да не става преди цикъл,когато аспирина се разтвори и организма го изхвърля сам,малко пари и е неприятно,но след 2 дни усещането е различно,така излизат инфекциите,не правете промивка!!!оставете само да се изчисти от тялото
6
0
nikoleta
nikoleta
20.09.2013 12:57
преди месец си правих и групата ми е втора,казаха ми че за раждали жени е нормално и било добре а какво точно значи това незнам
3
1
мики
мики
25.03.2015 00:47
ако сте родила в близките 3 месеца,киселинността на влагалището е повишена и това дава възможност за развитието на бактерии и гъбички,използвайте бебешка козметика за интимните области
1
3
eli
eli
18.09.2013 22:11
моята група е втора но не са ми изписвали никакво лечение
2
2
Ирена
Ирена
17.09.2013 14:38
Цитонамазката не може да даде данни за наличието на (човешки папилома вирус). Изследване за него се налага, ако резултатите от цитонамазката ви не са добри, т.е. не са РАР 1-2 и имате брадавички в областта на слабините и половите органи. Можете да се направите тест да наличие на въпросния вирус. За повече информация се обърнете към личния си лекар или гинеколога си.
4
2
хриска
хриска
14.09.2013 10:50
А как се изследва за наличие на папилома вирус?Може ли цитонамазката да покаже и това?
0
1
Кристина
Кристина
11.06.2013 22:27
Много е добре да има такива статии, за да са наясно и не толкова разбиращите ! :)
4
1