ezine.bg»Статии»Здраве»Превръзки или тампони?

Превръзки или тампони?

Тампони или превръзки?

Кой ли обича „онези дни”, които са изпълнени с болка, дискомфорт и със страха „да не съм се изцапала”. По време на менструалния цикъл въпросът за това кое е по-подходящо - превръзките или тампоните, често стои на дневен ред. Кое да изберем? Изборът не е голям, но поне пред нас има два варианта, от които да изберем според личните си нужди и усещания.

На една цена са, с еднакви предимства и недостатъци. За 3 лева можете да си купите кутия с 10 тампона от добра марка и 10 дамски превръзки – също от добро качество. В търговската мрежа има много марки, но качеството е относително сходно и в този ред на мисли няма голям избор.

Дамските превръзки

Спрямо обилността на менструацията изберете тънки или по-дебели. Ориентирайте се по броя на капчиците на опаковката. Дали да закупите ароматизирани или не зависи от индивидуалните предпочитания. Ние ви съветваме да се ориентирате към неароматизираните, защото не предизвикват алергични реакции. С крилца или без? Все пак крилцата са необходими за по-голяма сигурност.

На пазара има модели с двойни крилца, ние ви препоръчваме да се спрете на тях. Дали да закупите синтетични, сатенени или памучни? Интимните ви части са много чувствителни и затова е хубаво да използвате по-естествени материали, за да не се получи възпаление. Ще ви излезе по-изгодно, ако купите цял пакет, вместо по единична бройка.

Секси дупе

Тампони

Ако нямате деца се спрете на стандартен размер. Съветваме ви да заложите на по-известна марка, за да нямате проблеми с поставянето и изваждането на тампона.

Независимо дали предпочитате да използвате тампон или дамска превръзка, сменяйте на около 2 до 4 часа. Ако менструацията ви е по-обилна можете да комбинирате и да поставите и тампон, и превръзка. Много е важно да спазвате добра хигиена и да измивате ръцете си преди и след поставянето на превързочните средства.

Изхвърляйте добре прикрити използваните вече превръзки в кошчето за смет. По време на месечния си цикъл избягвайте да посещавате басейн или сауна. Не мислете, че тампоните в такъв случай са спасение - напротив. Във водна и влажна среда те се превръщат в попивателна гъба за бактерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
семейна
семейна
15.09.2013 11:02
Според мен статията би трябвало да е ориентирана към по-млада аудитория, която не е наясно с вариантите. В такъв случай аз бих препоръчала и консултация с гинеколог, особено при първо поставяне на тампон на девствено момиче, а и след това ако чувствате дискомфорт. Мисля, че в повечето случаи касае неправилното и недостатъчно дълбокото поставяне на тампона.
Иначе от известно време практикувам поставянето на тампон и тънка превръзка в първите 2-3 дни на менструацията, тъй като така се чувствам най-сигурна при обилното течение, което имам тогава.
2
0