ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Болка в слънчевия сплит и гадене

Болка в слънчевия сплит и гадене

Болка в слънчеви ясплит

Болката в слънчевият сплит и гаденето са индикатор за множество заболявания.

Болката в епигастралната област на организма – слънчевия сплит, може да е сигнал за много сериозни заболявания. Най-често те са стомашни - проблемите със стомаха, задстомашната жлеза, далака, жлъчния мехур и черния дроб.

От медицинска гледна точка практически всеки жител на по-голям град се сблъсква с болка в горната част на корема - точно в триъгълничето под ребрата.

Храносмилателни проблеми

Слънчевият сплит е място, обхващащо множество органи. Стомахът, който преминава в дванадесетопръстника; отляво на него се намира задстомашната жлеза, която отговаря не само за храносмилане, но и за хормоналния контрол; следва и далакът, отговарящ за прочистване на кръвта и за имунитета; отдясно на стомаха плътно “са опаковани” жлъчният мехур и черният дроб.

Гадене

Всички тези органи, с редки изключения, могат да се превърнат в източник на болка, която да се локализира с названието „болка в слънчевия сплит”. Трябва да се има предвид, че в много редки случаи болката в тази област може да е сигнал и за инфаркт на миокарда, защото в областта на слънчевия сплит се намират не само храносмилателните органи, а и сърцето.

Друга причина за подобна болка може да има неврологичен произход. Това се получава, когато един или друг нерв от гръдната част на гръбначния стълб е притиснат между прешлените.

По този нерв сигналът се предава към корема. Диагностицирането е трудно и се “разшифрова” единствено от невролог, след като се изследвате на рентген или компютърна томография на гръбнака.

Коремни болки

По презумпция, най-разпространеното заболяване, предизвикващо болка в епигастралната област, е гастрит. Той представлява възпаление на стомашната лигавица, като според протичането си може да е остър и хроничен. Ако гастритът не се лекуват, то почти винаги се стига до язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Острата болка в областта на слънчевият сплит, съпроводена с гадене, може да е симптом и на панкреатит - възпаление на задстомашната жлеза. Този орган може и да реагира, да сигнализира, но го прави вяло с редовна, но несилна болка. Ако забележите подобни симптоми, е най-добре да се изследвате.

Ако болката в слънчевия сплит стане практически нетърпима, плюс нарушена чревна моторика, т.е. нарушено изхождане, гадене и повръщане, то това е ясен знак за наличието на остър панкреатит.

Болките в слънчевият сплит с- или без съпровода на гадене, неминуемо говорят за проблем. Когато усетите такива е добре да се консултирате с лекар, за да не допуснете развитието на неразположения и болести по вашите органи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати