Рициново масло при хемороиди

Хемороиди

Хемороидите представляват разширени кръвоносни съдове. Разполагат се отвътре или отвън на ануса. Наричани са още и „варикозни вени на ануса и ректума“.

Хемороидите представляват разширена или разширени вени на червата. Причините за образуване на хемороиди са няколко. Това може да е запекът, заседналият начин на живот, консумацията на храна от месо и липса на целулоза (влакнини), плодове и зеленчуци. От друга страна за появата им може да е виновна и лошата хигиена.

У нас рициновото масло е широко популярно. Използва се за лечението на редица проблеми и заболявания. За хемороиди също. За да се справите с проблема се прави компрес, силно напоен с рициново масло.

Той се поставя върху проблемната област, превързва се с кърпа и се оставя да престои цяла нощ. Процедурата се повтаря до подобрение.

Друг метод е като след всяло изхождане се втрива от маслото в засегнатите места. Ако стадият на развитие е тежък, то се втрива 2-3 пъти на ден. Рициновото масло действа добре и при сърбеж на ануса.

Рициново масло

В народната и официалната медицина рициновото масло се използва и за решението на редица други проблеми. Най-известната му функция е слабителната. За целта се приема 1 чаена лъжичка от него.

Тя е достатъчна за освобождаване на червата, докато 1 или 2 супени лъжици имат „драстично” очистващо въздействие. Това се дължи на рициновата киселина, която предизвиква раздразнение на рецепторите по цялото продължение на червата и рефлекторно усилване на перисталтиката.

С това обаче ползотворните му функции не спират. Рициновото масло помага още при болки в ставите, особено малките стави на ръцете и краката. За облекчаване на болките засегнатите места се мажат с него.

Лекува и сенна хрема - всяка сутрин се поставя по една капка в двете ноздри и 2-3 капки върху езика, които се задържат за минута и се гълтат. При конюктивити пък се поставя по една капка рициново масло преди лягане във всяко око.

Лекува ечемик и различни брадавици, премахва и предотвратява сраствания след операция, добър е при грип и настинка.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
читакова
читакова
15.11.2013 17:44
най ефикасен лек е вестник паставен върху хемороидите като пелена
14
5