Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Възпален панкреас

Възпален панкреас

НевенаНевена
Новак
2713
Възпален панкреас

Възпалението на панкреаса се нарича панкреатит. Панкреасът е жлеза, намираща се зад стомаха до дванадесетопръстника. При възпалението му храносмилателните ензими се активират преди да бъдат секретирани в дуоденума и започват да атакуват панкреаса.

Панкреатитът е остър или хроничен. При острия възпалението е внезапно и се случва за кратък период от време. Най-честата причина за него са камъни в жлъчката или прекалена употреба на алкохол. Други причинители могат да бъдат лекарства, инфекции, травми и метаболитни нарушения. 30% от случаите на остър панкреатит са с неизвестна причина.

Симптомите при острият панкреатит са:

- Болка в горната част на корема, която се разпостраняваа към гърба. Тя може да бъде засилена от ядене на храни с високо съдържание на мазнини.

Възпален панкреас

- Подут и болезнен корем

- Гадене и повръщане

- Треска

- Увеличена сърдечна честота

Хроничният панкреатит се появява най-често след прекаран остър панкреатит, при него действието е продължително. В 45% от случаите причина за хроничното възпаление е алкохолът. В останалите, причините са камъни в жлъчката, наследствени заболявания на панкреаса, кистозна фиброза, високи нива на триглицериди и някои лекарства. Увреждането на панкреаса от прекомерна употреба на алкохол, може и да не бъде съпроводено със симптоми години наред, те се появяват внезапно и са много тежки.

Симптомите на хроничен панкреатит са подобни на тези на остър панкреатит. Пациентите често изпитват постоянна болка в горната част на корема, която се разпостранява към гърба. Други симптоми могат да включват загуба на тегло, причинена от лошо усвояване (малабсорбция) на храна. Това се случва, защото жлезата не отделя достатъчно ензими, които да разграждат храната нормално. Възможно е да се развие диабет, ако клетките продуциращи инсулин на панкреаса се повредят.

Диагностика на панкреатит

За да се потвърди диагноза за остър панкреатит, лекарят измерва в кръвта двaтa храносмилателни ензими, амилаза и липаза. Високите нива на тези два ензима категорично показват остър панкреатит.

Диагнозата е съпроводена с тестове за функцията на панкреаса и негови ренгенови снимки.

Възпален панкреас

Лечение на панкреатит

Хората с остър панкреатит се лекуват предимно с интравенозни течности и обезболяващи лекарства. При 25% от пациентите може да се наложи хоспитализиране в интензивно отделение, където да бъдат наблюдавани внимателно. Това се прави, защото има опасност от увреждане на сърцето, белите дробове или бъбреците. Някои случаи на тежък панкреатит може да доведат до смърт на панкреатичната тъкан (панкреатична некроза). В тези случаи е необходима хирургична намеса, за да се премахне увредената тъкан.

При остър пристъп на панкреатит, причинен от камъни в жлъчката може да се наложи отстраняване на жлъчния мехур или ендоскопска операция на жлъчните пътища.

Панкреасът или жлъчният мехур понякога могат да се оперират с лапароскоп, което е минимална инвазивна процедура. Предимствата на лапароскопската хирургия включват малки разрези, с по-малък риск от инфекции, по-малко болка и белези, и по-бързо възстановяване.

За да се предпазим от панкреатит, не трябва да злоупотребяваме с алкохола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
45
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Вива
Вива
21.01.2016 17:47
При криза само глааад... Сега съм вече трети ден гладна
11
1
мария
мария
13.08.2014 14:17
Какво трябва да се яде освен картофи,ориз моркови др какво може
70
3