ezine.bg»Статии»Здраве»Раждане с форцепс

Раждане с форцепс

Раждане

Раждането е момент от живота на жената, при който завършва един етап и започва нов. Това е неголемият промеждутък от време, който носи в себе си много щастие и нетърпение, но и малко уплаха от неизвестното.

През последните години все повече жени предпочитат да родят по оперативен път, посредством секцио (section caesarea), отколкото да родят по нормален начин. Това е и причината в световен мащаб да намалеят случаите, в които се налага използването на форцепс (акушерски хирургичен инструмент).

За използването му са необходими добри познания от страна на акушер–гинеколога - не само как да го използва, но и да прецени ситуацията правилно и кое е най–доброто, което може да се направи, за да се роди здраво бебе и майката да бъде максимално облекчена.

Трябва да се подчертае, че форцепс се използва само в случаите, когато бебето е с главата надолу (главично предлежание). Също така раждането трябва да бъде на своя финал, главата на плода да е ниско и да няма вариант за оперативно раждане, което в определени случаи е по–щадящо за майката и плода.

Съществуват няколко основни признака, които насочва специалиста да използва този травматичен метод. Така например ако е налице асфиксия (задушаване) на плода, при която се разстройва сърдечната му дейност, стига се до кислороден глад и опасност за неговият живот. Опасността е налице и когато изпадне пъпна връв.

Контракции

От страна на бъдещата майка най–честите причини са нарушена родова дейност, под което се разбира неефективни маточни контракции, които не подпомагат раждането. Плодът не се спуска надолу през влагалището, за да се роди, или става твърде бавно, а не му достигат кислорода и силите. Като причина за забавянето може да е положението на главичката, което затруднява раждането.

Опасност възниква и при кръвотечение в момента на раждането, което може да се дължи на отлепване на плацентата, разкъсване на кръвоносен съд от пъпната връв и други.

Някога жената е със заболяване, което прогресира в хода на раждането, може да повиши артериалното налягане, да направи гърч, да има бъбречни или белодробни заболявания и други.

И независимо че този метод е понякога травматичен за майката и бебето, той може да се окаже единственият вариант, за да останат майката и бебето живи и здрави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати