ezine.bg»Статии»Здраве»Травми по време на бременност

Травми по време на бременност

Бременни

Всяка бременна жена има понякога нужда от допълнителни грижи. Така например през първите няколко месеца ѝ прилошава, налице е световъртеж, ниско артериално кръвно налягане. А пък към края се чувства подута, трудно си обува обувките, отново може да е налице задух, защото матката се е увеличила и притиска диафрагмата. Но въпреки това бременната жена е здрава жена и нейното състояние не трябва да се приема като патологично.

Тялото на бременната обаче е изложено повече на риск, защото с растящата матка някои органи изместват положението си и едни стават по–достъпни и по–податливи на травма. Такъв е случаят с пикочния мехур, при който честотата на нараняване е в пъти по–висока, а да се аускултират (преслушат) червата пък е много трудно. Към физиологичните промени е налице понижено кръвно налягане, а сърдечната честота намалява.

Налице са случаи от ежедневието, в които бременната е застрашена, както и нероденото ѝ дете. Такива могат да бъдат ПТП (пътно транспортни произшествия), наранявания в областта на корема, изгаряния, домашно насилие и други.

ПТП са най–честата причина за травми по време на бременност, което подкрепя тезата, че бременните катастрофират по–често. Тук е важно отново да призовем всички да ползват предпазните колани на автомобила, особено бременните, защото така в пъти се намалява рискът от травми както за нея, така и за плода.

Бременност

Различните травми в областта на корема обикновено се поемат от матката и съответно от плода вътре. Тава е и причината при налично нараняване по–застрашен да бъде животът на бебето, отколкото на бъдещата майка.

Паданията са често срещани зимно време и могат да предизвикат счупвания, маточни контракции, които да доведат до преждевременно раждане, отлепване на плацентата и други. В някои случаи може да се наблюдават и травми на плода, което зависи от това как е паднала жената.

Във всички случаи трябва бременната жената да бъде под наблюдение, за да се профилактират евентуални усложнения и скрити травми.

За бременните жени е много важно да се движат, да се хранят здравословно и да не позволяват никой и нищо да застане между нея и бебето, на което ще даде живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати