ezine.bg»Статии»Здраве»Редовното плуване ни прави по-щастливи

Редовното плуване ни прави по-щастливи

Плуване

Редовното плуване, освен че подобрява здравословното състояние на един човек, може да го направи и по-щастлив, като повишава положителното настроение и степента на удовлетвореност.

Британско проучване показа, че хората, които често посещават басейн и плуват, са с цели 35% по-щастливи от хората, които мързелуват вкъщи.

Плуването повишава качеството на съня, увеличава се енергията и се подобрява физическото състояние.

Ефектът се усеща веднага, ако човек започне да плува по няколко пъти на седмица. Само за седем дни здравословното състояние се подобрява с 20%.

Останалите кардио упражнения, като тичане и каране на велосипед, също са полезни за здравето, защото те предпазват мозъка в напреднала възраст и помагат за запазване на паметта.

Плуване на Дете

Здравните експерти съветват всички родители да научат децата си да плуват, като чрез уроците, освен че ще заздравите връзката с детето си, ще го направите и по-здраво.

Плуването стяга всички групи мускули, а рисковете от травми са сведени до минимум. То заздравява сърцето и развива цялата дихателна система.

В същото време с уроците по плуване ще предотвратите трупането на килограми при детето си, както и гръбначните изкривявания и пристъпите на астма.

Плуването е от голямо значени и за доброто здравословно състояние на тийнейджърите. Ако плувате в постоянен ритъм, изгаряте по 100 калории на час, като само тичането може да се доближи до този ефект.

Плувец

Ако плувате редовно, бедрата ви ще стават по-слаби, краката ще стават по-мускулести, талията ще става по-тясна и освен това ще изглеждате по-млади. Изследвания показват, че след плуване човек се чувства по-жизнен, уверен и спокоен.

Тъй като плуването е свързано с фокусиране и самовглъбеност, може да се каже, че всъщност е форма на медитация.

Проучванията сочат, че плуването се отразява добре на човешката психика. При редовно трениране нивото на стрес намалява, а продуктивността се увеличава.

За да изпитате положителните ефекти от плуването, не е необходимо да сте добър като олимпийски състезател, а просто да го практикувате редовно и постоянно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати