Физиологични промени у бременната жена

Бременност

Бременността е състояние, което изисква повишено натоварване на всички органи и системи в организма на жената. Така се променят освен органите пряко отговорни за износването на плода, но и жлезите с вътрешна секреция.

Обичайното тегло на матката на не бременната жена е около 50 – 70 грама, като при раждали жени тя остава малко по-тежка. В края на бременността обаче, с повишаване обема на матката се променя и теглото й, което към края й се равнява на близо 800 – 1000 грама.

Влагалището от своя страна става по-меко и променя цвета си, ставайки по-розово, защото кръвоснабдяването в тази област се засилва.

В периода на бременността, заради уголемяващата се матка, пикочният мехур се изтегля нагоре, за сметка на удължената уретра. Той също към края на бременността се притиска от матката и жената усеща чести позиви за уриниране.

Гърдите се уголемяват по време на бременността, а към нейният край започват да секретират коластра (течност с консистенцията на майчино мляко). А гръдните зърна се пигментират и потъмняват.

Бременна Жена

Промени се наблюдават и от страна на сърдечно–съдовата система. Към 8 м.л. (лунарен месец) обема на циркулиращата кръв в тялото се повишава с близо 30 %, но за сметка на течната съставка на кръвта. По тази причина при бременните жени често се наблюдава физиологично състояние на анемия.

По време на бременност и щитовидната жлеза се променя. Тя увеличава своите размери и обмяната на вещества се повишава с 20 до 25 %. Някога тези промени предизвикват засилена нервна възбуда, довеждаща до гадене и повръщане.

Също може да се появи гестационен диабет у бременната. Това е така, защото през бременността се увеличават нуждите от инсулин, а панкреаса (задстомашната жлеза, която го продуцира) понякога не може да се справи. Тук е нужно да се регулира хранителния режим така, че да няма предпоставка за липсата на инсулин.

Теглото е съществен момент във физиологичната промяна в организма на жената по време на бременност. Според специалистите нормалното тегло, допустимо да се наддаде е до 10 – 12 килограма.

Тук отново е важно да се внимава каква храна се консумира, като се избягват богатите на мазнини, захари и други нездравословни съставки храни. Освен това през този период тялото има склонност да задържа течности, което допълнително може да усложни състоянието на бременната.

Препоръчва се прием на храни, богати на желязо, калций и други минерали и витамини, както и да се сведе до минимум приемът на сол.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати