Електронните цигари ни водят към твърди наркотици

Електронни цигари
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Електронните цигари, които станаха особено популярни у нас след забраната за тютюнопушене на обществени места през 2012 година, могат да се окажат връзка към пристрастяването към твърдите наркотици.

Електронните устройства повишават опасността от пристрастяване към забранени вещества, между които са кокаинът и канабисът, твърди ново проучване. Учени смятат, че докато тези електронни устройства елиминират някои токсични съединения на тютюна, причиняват и пристрастяване към „чистия“ никотин.

Изследвания, които са проведени върху гризачи, показват, че всъщност никотинът променя мозъка и развива нуждата от кокаин. Анализ, направен при хора, показва подобен ефект, като се твърди, че последиците са най-изявени сред т.нар. бивши пушачи.

От Световната здравна организация предлагат да има много по-стриктна регулация на електронните цигари. Учените от СЗО искат да се забрани употребата им в затворени помещения, освен това да не се продават на малолетни и да се спрат рекламите, които твърдят, че електронните цигари помагат за отказване от тютюнопушенето.

Според специалистите за отказване от вредния навик хората би трябвало да използват одобрените от СЗО методи. В доклада пише още, че макар електронните цигари да не са опасни, колкото обикновените, все пак има доказателства, че представляват заплаха за здравето на хората.

Тийнейджъри

Според учените е недопустимо да се предлагат електронни цигари с аромат на плодове, тъй като това привлича подрастващите. Проучване показва, че през периода 2008–2012 година броят на тийнейджърите, които са опитали електронни цигари, се е удвоил.

Американско проучване пък показва, че употребата на електронните цигари от 2011 до 2013 година се е увеличила тройно. Около една четвърт от младежите, които никога не са пушили обикновена цигара, са използвали електронните им заместители.

На този етап обаче не съществуват категорични доказателства за вредата, която нанасят електронните цигари. Според някои специалисти, електронните устройства спадат към тютюневите изделия и би следвало към тях да се прилага абсолютно същата регулация.

Според друг доклад до няколко години обикновените цигари напълно ще бъдат изместени от електронните.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати