Цвекло и оцет лекуват болно гърло и сливици

Сок от Червено Цвекло

Болезненото и зачервено гърло е симптом, който често се появява през зимните месеци. Ако страдате от подобен проблем, най-лесният начин да се излекувате само за ден е да си направите домашно лекарство с червено цвекло и оцет.

За да си го приготвите, са ви необходими една голяма глава червено цвекло и една супена лъжица оцет. Тъй като оцетът може да подразни хората, които имат чувствителни стомаси, по-добре е да се използва ябълков, тъй като е по-здравословен и не толкова кисел.

Първо измийте хубаво главата цвекло и я обелете. Настържете я на едро ренде и я сложете в подходящ съд. След това залейте с оцета и оставете настрани.

След около два часа прецедете сока, който се е получил и изстискайте останалия в цвеклото сок. Настърганото цвекло се изхвърля. За да ви е максимално лесно, можете да използвате марля, през която да прецедите сместа.

Болно Гърло

Пийте от тази смес на два часа – приемайте по около ½ винена чаша. Сокът от цвекло в комбинация с оцета бързо ще успокои зачервеното гърло – можете да правите и гаргара със сместа. Внимавайте при процедурата с изстискването на зеленчука, тъй като червеното цвекло има силен пигмент и ако попадне върху дрехите ви ще остави петно.

Цвеклото е изключително богат на витамини зеленчук и освен за болката в гърлото, той може да ви помогне и за укрепване на организма и имунната система.

Пригответе си витаминозна салата с помощта на една глава червено цвекло, 1 лимон, 2 моркова, зехтин и щипка–две сол. Настържете морковите и цвеклото и смесете, добавете сок от един лимон, сол и зехтин.

За лечение на възпалени сливици можете да си направите и смес от сода за хляб и пчелен мед. Целта е да се получи каша, от която да хапвате и да я задържате по-дълго в устата си. За по-бързо възстановяване, хубаво е да си направите компрес, който да сгрее болното гърло. За тази цел ви е нужна глава лук и парче марля.

Изчистете и настържете главата лук, след което изцедете сока и оставете само кашицата от зеленчука равномерно разпределена върху марлята. Обвийте с парчето марля врата си и спете така цяла нощ.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иванова
Иванова
19.01.2016 21:07
Г-н Маринов, от години лекувам болно гърло с тази стара рецепта и помага! Нито веднъж не сме получавали страничните реакции, за които твърдите... Очевидно е, че Ви се иска българина да купува лекарства вместо да ползва традиционна медицина... Тази рецепта е известна и се ползва с успех от оперните певци!
1
0
Маринов
Маринов
15.12.2015 13:35
С цвекло и оцет категорично няма да си излекувате "възпалено гърло". ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПРИ ЕДНОДНЕВНА УПОТРЕБА. Сокът от цвекло е концентрат и в много случаи при началната му употреба води до прилошаване и/или диария. Този сок съдържа витамини и микроелементи които са полезни за общото укрепване на организма и толкова. Нищо повече. Е при описания случай може да се очаква и специален ефект от компреса- смрадта от лука може да прогони за неопределено време домашните ви врагове... Най-овщо казано възпалението на гърлото се лекува поне няколко дни с традиционна медицина или в домашни условия с гаргари с антисептици и проверени билкови препарати, като в над 70% от случаите се ползува антибиотик. Най-лощото в тези писания е че се подвежда страдащия, което може да доведе до хронифициране на възпалението а оттук до усложнения от страна на сърцето,бъбреците или ставите но това вече е друга тема...
0
0