Причини за промяна на гласа

Промяна на гласа
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
24.48 лв.
Виж ››

Благодарение на своя глас човек изразява емоциите, настроенията, мислите и чувствата си. Той може да пее, да си подсвирва, да комуникира и да привлича вниманието на околните.

Различни причини стоят зад невъзможността на човек да говори или за промяната на гласа му. Терминът фонация означава възможността на организма да произвежда звуци благодарение на вибрацията на гласните връзки. Като дисфонията се определя пълна или частична промяна на гласа, а за афония говорим тогава, когато е налице пълна загуба на гласа.

Природата така е синхронизирала гласните струни, че те да се затварят, когато човек поглъща храна или течности. Така те се откланят към хранопровода и после към стомашната кухина. В противен случай, ако храната или течността попаднат в дихателната система, се стига до задушаване.

Структурните гласови смущения могат да се дължат на инфекция, както и резултат от болестта на Паркинсон, миастения гравис (хронична мускулна слабост) или на парализа.

При функционалните гласови разстройства се включват тези нарушения, причинени от неправилното функциониране на мускулите, отговорни за вибрацията на гласовите връзки.

Могат да бъдат налице и психогенни гласови разстройства, които са резултат от ментални смущения.

Промените, които всеки човек може да забележи в гласа си, са различни. Такива могат да бъдат появата на дрезгав глас, задавено говорене, напрежение в мускулите, повишаване тона по време на говорене или пък гласът постепенно да се снишава, без да е умишлено. В някои случаи може да е налице двоен глас или писклив такъв. Самият тембър също може да се изменя - от мъжка интонация става женска или обратното.

Ако човек забележи промени в своя глас и особено с влошаване през следващите дни, е редно да се направи консултация със специалист УНГ. След провеждане на прегледа се преценява причината за промените и се назначи адекватна терапия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати