ezine.bg»Статии»Здраве»Австралия каза Не на солариумите

Австралия каза Не на солариумите

Солариум

От 1 януари 2015 година солариумите в Австралия са забранени. Кабинките, които помагат на човек да придобие изкуствен слънчев загар, няма да се използват в голяма част от градовете в страната.

Причината за строгите мерки е, че в Австралия ракът на кожата се развива с огромни темпове и дори се смята, че именно там има най-много болни от този вид заболяване.

Забраната на солариумите влезе сила още от първия ден на годината и жителите на щатите Виктория, Нов Южен Уелс, Южна Австралия, Куинсланд, Тасмания, както и Австралийската столична територия, вече няма да се пекат в кабинките.

Съвсем скоро към тях ще се присъедини и Западна Австралия, но за момента не е определена точна дата, на която забраната ще влезе в сила и там. Бразилия беше първата страна в света, която забрани използването на солариумите, заради рисковете, които носи облъчването им.

Австралия последва примера на бразилците, а властите отбелязват, че в щата Куинсланд са регистрирани най-много случаи от заболели от рак на кожата.

Вертикален Солариум

Според тях няма никакво съмнение, че има пряка връзка между използването на солариумите и коварното и трудно лечимо заболяване. Това обяснява Малк Макардъл, пред AAP – Australian Associated Press. Макардъл е изпълняващ длъжността министър на здравеопазването.

У нас все още не се обмислят подобни мерки, въпреки че соларните студия са изключително популярни в България. Преди няколко години се отбеляза истински бум – изкуственият тен се беше превърнал в мода сред голяма част от хората.

Сега от бранша отбелязват, че има известен отлив на клиенти, но все пак не може да се каже, че работа няма. Услугата е поевтиняла, а повечето хора се пекат в кабинките по пет или десет минути седмично.

Специалистите отдавна предупреждават, че подобни студия са изключително опасни и никак не е здравословно това изкуствено потъмняване на кожата.

Дерматолозите напомнят, че солариумите са особено вредни за младите хора – редовното облъчване при хората до 35 години увеличава опасността от рак на кожата двойно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати