ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво е метеоризъм и какви са симптомите?

Какво е метеоризъм и какви са симптомите?

Болки в Стомаха
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Метеоризмът представлява натрупване на газове в червата – вследствие на това се получава подуване и усещане за дискомфорт. Възможно е да се появят и болки по хода на дебелото черво.

Най-често срещаните симптоми на това състояние, освен газовете, са усещане за подуване и разпънатост на горната част на корема. При някои хора се усеща напрегнатост и пукане (куркане) от газове. Наблюдават се и коликообразни болки в подребрията. Понякога при метеоризъм се получава и затруднено дишане, което може да предизвика гръдни болки, обясняват специалистите.

Как се разпознава метеоризъм? Освен обяснените вече симптоми – подуване, газове и т.н., възможно е да се появи и диария или запек.

Обикновено прегледът започва с въпроси от страна на лекаря, свързани с хранителните навици на пациента. Понякога е достатъчно от менюто да бъдат изключени храните, които причиняват подуването и газовете ще спрат.

Ако пациентът има и други оплаквания, специалистът може да назначи различни изследвания и да се увери дали това е метеоризъм или става дума за по-сериозно заболяване. Метеоризмът обикновено се диагностицира на базата на клиничните оплаквания на пациента, палпация, преслушване на корема. Понякога може да се назначи и ехографско изследване, както и рентгенографско изследване с контрастно изследване на корема.

Какво е метеоризъм и какви са симптомите?

Как да се спасим от метеоризъм? На първо място се препоръчва да се избягват храните, които водят до по-сериозно газообразуване. В някои случаи лекарите могат да назначат и медикаменти, чиято задача е да абсорбират газовете в червата.

Съществуват няколко заболявания, които се асоциират с излишни газове. Това са синдром на раздразненото дебело черво, гастроентерит, хроничните възпалителни заболявания на дебелото черво и др.

Газовете в червата могат да са вследствие на консумацията на бобови култури, често метеоризмът е и признак за преяждане. Метеоризмът може да е вследствие на заболяване – синдром на лесно раздразнимото черво, колит и др. Понякога повишено газообразуване се наблюдава и след употреба на определени лекарства.

Лечението на метеоризма включва диета, която често ограничава приемането на храните, които образуват много газове, понякога се налага и предписването на медикаменти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати