ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Диагностициране на болести по ръцете

Диагностициране на болести по ръцете

Диагностика по ръце
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

От ръцете на всеки човек може да се прочете всевъзможна информация, пише на страниците си руският вестник Версия. Може да се разбере какво е миналото на човека, какво го очаква, дори може да бъде видяна и информация за здравословното му състояния, пише още изданието.

Петънца, които имат кафеникав цвят и са разположени на задната част на китката, говорят за проблеми с жлъчния мехур. Освен това подобни петна се появяват при възрастните хора – причината са нарушения в пигментната окраска на кожата.

Жълтеникавата кожа на дланите на ръцете подсказва за вероятни изменения в черния дроб или в жлъчката – може да се касае за заболявания като хепатит, жлъчно-каменна болест, холецестит и др.

Зачервяването по дланите говори за токсично поражения на черния дроб – възможно е да става дума за хепатоза или за хепатит. Мраморната рисунка по ръцете пък може да е знак за проблеми с вегетативната нервна система.

Беленето на ръцете на ситни бели люспички означава дефицит на витамини – най-често подобен проблем говори за липса на витамин D и витамин A. В случай обаче, че люспите са по-скоро едри, потърсете дерматолог, защото вероятно проблемът се е породил от гъбички.

Ако ръцете ви са студени, това е знак за проблем в периферното кръвообращение – възможно е организмът да изпитва недостиг на никотинова киселина. Разбира се, необходимо е човек да си я набави, като това може да стане с консумацията на храни, в които тя се съдържа – месо и риба, млечни продукти, гъби, зеле и др.

Постоянно горещите ръце пък са ясен знак, че черният дроб е затруднен и не успява да се справи с интоксикирането – специалистите наричат горещите длани чернодробни. Възможно е да сте прекалили с алкохол, да сте се натровили с лекарство или химически вещества.

Постоянно влажните длани са знак за ендокринни проблеми. Най-често подобно състояние на ръцете издава хиперфункция на щитовидната жлеза. Съмнения за хипофункция пък се появяват, ако ръцете на човек са постоянно сухи и бледи.

Проблем с ендокринната система е причината и за постоянно усещане за лазене на мравки по ръцете. Съмнение за захарен диабет или хипотиреоза има, ако крайните фаланги на пръстите на ръцете имат дълбоки гънки, които наподобяват бръчки.

Ръце

Изтръпнал палец е знак за проблеми в дихателната система, а ако изтръпналият пръст е кутрето – вероятно става дума за нарушения в сърдечно-съдовата система.

Пурпурночервените краища на пръстите говорят за нарушения в храносмилателната система. Ако цветът е по-скоро тъмночервен или лилав, това е ясен сигнал за нарушения в черния дроб или в бъбреците.

Петната на основата на палците (хиромантите го наричат Венерин хълм), са знак за проблеми с половите органи. Усещането за тръпки в задната част на показалеца на дясната ръка е признак за нарушения в работата на дебелото черво. Понякога чувствителността подсказва и за проблем с жлъчката.

Руското издание допълва, че състоянието на ставите също може да помогне да се направят изводи за здравословното положение, в което се намира човек. Вдървени или много гъвкави стави в комбинация с понижен тонус в мускулите на пръстите, говорят за нарушения в черния дроб и жлъчката.

При появата на отоци на ставите и болка, в комбинация със зачервяване, задължително е да се потърси лекар. Тези признаци най-често говорят за полиартрит. Усещането за болка между втората и третата фаланга на безименните пръсти и палците са предупреждение за съвсем скорошна поява на проблем в коленните стави.

Болезнените стави, които са изкривени в неестествена форма, са ясен знак за артроза, като подобни изменения най-често се срещат при хора, които имат подагра. Усещането за хрущене в ставите на китките подсказва за липса на калций в организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати