Методи за лечение на спондилит

Спондилит

Когато видите някой прегърбен човек с леко приведена неестествена стойка, можете да предположите, че той страда от анкилозиращ спондилит, познат и като болест на Бехтеров. Това заболяване представлява системна ревматична болест, която напредва бавно, но сигурно.

Засяга кръстно-хълбочните стави и започва с болки в областта на гърба и кръста. Ако не бъдат взети мерки навреме, хроничното възпаление може да засегне и други стави и органи и дори да се стигне до бъбречна недостатъчност.

Макар огромна роля за заболяване от болестта на Бехтеров да играе наследствеността, все още истинският причинител не е изяснен. Което на практика означава, че няма и как да се предпазите от това неприятно заболяване.

Добрата новина е, че спондилитът е сред рядко срещаните болести, която се наблюдава при около 1 на 1 000 души. По-често са засегнати жените, като първите симптоми, а именно болки в гърба и кръста, се проявяват още преди навършването на 40-годишна възраст.

Методите за лечение на спондилит са няколко, като в случая не става въпрос за пълно излекуване, а предприемане на стъпки за облекчаване на болките и за предотвратяване на появата на трайна деформация на гръбначния стълб.

Аспирин

Протичането на болестта на Бехтерев се забавя главно чрез медикаментозна терапия, назначаване на хранителен режим и рехабилитация.

От медикаментите най-често се изписва аспирин и др. нестероидни лекарства, които целят намаляване на болката на пациентите, страдащи от анкилозен спондилит. Взема се предвид, че повечето от тези медикаменти оказват дразнещо влияние върху стомашната лигавица, поради което се назначава диета, в която се ограничават храни, които дразнят стомаха.

Може да бъде назначено и кортикостероидно лечение, което действа добре като противовъзпалително лечение, но не трябва да бъде прилагано прекалено дълго.

Независимо каква медикаментозна терапия се прилага, успоредно с нея пациентът трябва да прави и специализирани физически упражнения, както и редовно да посещава рехабилитатор или физиотерапевт.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати