Симптоми при високи нива на андроген

Акне

Андрогените са група хормони, които присъстват както в мъжкия, така и в женския огранизъм. Те често се наричат мъжки хормони, но е нормално да се откриват в женското тяло, макар и в по-ниски стойности.

Установено е, че при дамите андрогените изпълняват повече от 200 функции и са необходими за нормалното съществуване на тялото.

Основните андрогени са тестостерон и андростендион. Други такива, принадлежащи към групата, са дехидротестостерон (DHT), дехидроепиандростерон (DHEA) и DHEA сулфат (DHEA-S).

При женит андрогени се произвеждат в яйчниците, надбъбречните жлези и мастните клетки. В действителност в женското тяло може да се произвеждат твърде много или твърде малко от тези хормони.

Едни от основните роли на андрогените в женското тяло е те да се превръщат в женския хормон естроген.

Андроген

В началото на женското полово съзряване андрогените играят ключова роля в поставянето началото на пубертета, окосмяване в специфичните за жената области (гениталии, мишници). Също се смята, че тази група хормони участва активно в поддържането на здрави кости, както и за нормалното функциониране на бъбреците, черния дроб, мускулите.

Излишните количества андрогени могат да представляват проблем, в резултат на което тялото започва да страда от акне, хирзутизъм (прекомерен растеж на косми, на необичайни места като брадичката или над горната устна) и изтъняване на косата.

Много жени с високи нива на една от формите на тестостерона, наречен свободен тестостерон, имат поликистозен овариален синдром (PCOS), характеризиращ се с нередовни или липсващи менструации, безплодие, нарушения на кръвната захар, както и вече споменатото акне и излишно окосмяване на тялото.

В допълнение към PCOS, други причини за високите андрогенни нива (наречена хиперандрогенизъм) включват вродена надбъбречна хиперплазия (генетично заболяване, засягащо надбъбречната жлеза, която рефлектира около един от 14 000 жени) и други надбъбречните аномалии, такива на яйчниците или появата на надбъбречните тумори. Приемът на анаболни стероиди също може да причини хиперандрогенни симптоми.

Ако стойностите на хормоните не се регулират, може да се стигне до състояния и заболявания, свързани със сериозни последствия за здравето. Такива са инсулинова резистентност и диабет, висок холестерол, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати