ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво представлява лапароскопията

Какво представлява лапароскопията

Лапароскопия

Лапароскопията представлява медицинско изследване, което позволява специалистите да огледат органите в малкия таз и коремната кухина. Освен като метод за диагностициране на състоянието на жената лапароскопията се използва и за извършване на операции.

Съвременните медицински методи позволяват лапароскопията да се използва за изследване и за хирургически интервенции, между които и гинекологични. Макар да причисляват тези интервенции към безкръвните, истината е, че при лапароскопията има известна загуба на кръв, но много по-малка, отколкото при т.нар. отворени операции.

Инструментът, който се използва, е лапароскоп – той се вкарва през мъничка дупчица, която се прави точно под пъпа на жената. За още по-голямо улеснение, когато се прави подобно изследване, в коремната кухина се поставя и газ – въглероден диоксид. Благодарение на него се повдига коремната стена и специалистите могат по-добре да огледат органите.

Минимално инвазивният достъп е предимство – за лапароскопия се правят две или три мънички дупчици в коремната стена, обикновено с големина около 6 мм. За сравнение, класическият хирургически достъп предполага десетина сантиметра разрез.

Как протича лапароскопията?

Лекарят прави дупчици, чрез които въвежда инструмента (тънка тръба с мъничка камера), за да може да огледа достатъчно добре малкия таз и коремната кухина. Оглеждат се матката, маточните тръби, яйчниците, а лекарят може да извърши оперативна корекция на всеки орган в малкия таз. По време на цялата операция медицинският екип гледа на монитор своите действия – лапароскопията се прави с обща анестезия.

Диагностичната лапароскопия обикновено се прилага при съмнения за непроходимост на маточните тръби, стерилитет, който до момента нее изяснен, диагностициране на сраствания, кисти и т.н. Оперативната лапароскопия се прилага при заболяванията на яйчниците, маточните тръби, матката.

Защо да изберете лапароскопска операция?

На първо място, лапароскопската операция ви дава възможност да се възстановите по-бързо, а и ще прекарате значително по-малко време в болничното заведение (минимум два дни), отколкото ако изберете т.нар. коремна отворена операция или лапаротомия. Освен това специалистите подчертават, че при подобна процедура има много малка кръвозагуба, както и ниска честота на инфекции след интервенцията.

Преди извършването на процедурата не бива да се приемат течности и храни – всичко това трябва да ви бъде обяснено подробно от лекаря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати