Ген предизвиква бронхиалната астма

Ген предизвиква бронхиалната астма

Бронхиалната астма, болестта, от която страда около 5 процента от населението на планетата ни, се предизвиква от непознат досега ген.

Откритието е на изследователски екип от Педиатричния център по астма в Дания. Специалистите под ръководството на проф. Ханс Бисгорд установиха, че рискът от развитие на заболяването е свързан с гена DENN1B.

Неизвестният досега ген се активира в имунните клетки. Засега обаче остава неясен точният механизъм, по който генът подпомага развитието на болестта.

Откритието стана благодарение на новите технологии, чрез които е бил мащабното сканиран човешкия геном. 3377 деца от Африка и Европа, които боледуван от бронхиална астма, са участвали в изследването.

Заболяването става все по-разпространено в света. Бронхиалната астма най-често възниква до десетата година на детето. Протича с периодични пристъпи на задух и хрипове.

Какво може да ви докара бронхиална астма? Респираторни инфексции, автомобилни газове, химикали за обработка на дрехи, разтворители в химическото чистене, бои, лепила, индустриални химикали и други вещества като стърготини от хартия, дървени стърготини, изпарения от втвърдители и изоцианати, екскременти на акари или хлебарки, полени, освежители за въздух...

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати