ezine.bg»Статии»Здраве»Червилото - вредно за зъбите

Червилото - вредно за зъбите

Червило

Червилото е неизменен атрибут в дамската чанта на всяка жена. Но разкрасителният продукт може да окаже пагубно влияние върху зъбите като разруши емейла им, а дори и да предизвика кариес.

За това алармираха учени от Университета в Сао Пауло. Те подложиха на химически изследвания червила, произведени от десет от най-популярните козметични компании.

Резултати били отчайващи. Опасни вещества за здравето като олово и парафини се съдържали в състава на голям процент от червилата.

Парафините са твърди фракции на нефта. Оцветителите в червилата пък са изолирани от петрол, от въглищен катран, от растителни, минерални и животински източници.

Парафините често се залепват за повърхността на зъбите. По тях те попадат още повече с частици от храната и бактерии. Те трудно се отстраняват, размножават се бързо и само за няколко седмици разрушават зъбния емайл и образуват микропукнатини.

С оглед на резултатите от изследването учените съветват дамите да не прекаляват с използването на червилата. Или ако са свикнали непрекъснато да са с червени устни, да мият зъбите си по-често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати