Често в етикетите на храните се вижда означението Е120. То се отнася до багрило в червен цвят, познато още като кохинил или с по-популярното си название - кармин. На него се дължи яркият червен цвят на червените храни. Багрилото кармин е разрешено в България и ЕС, но в САЩ е сред забранените съставки.
Кое в състава на кармина го прави потенциално опасен като хранителна добавка?
Карминът е боя за храна с органичен произход. Няма нито вкус, нито мирис и се добавя, за да придаде наситен червен цвят на хранителните продукти. Може да се срещне както в солените, така и в сладките храни.
Широкото използване на кармина се дължи на факта, че покрива много широк спектър от цветове - от тъмно жълто до лилаво и придава приятен и апетитно изглеждащ вид на храната и напитките. Среща се също в козметиката, при червилата, кремовете, помадите и други.
Добивът на кармин е доста трудоемък, но пък особено любопитен. Използват се женски бръмбари от вид Coccus cacti Dactylopius coccus. Тези малки насекоми живеят в стеблата на сочни растения в Латинска Америка и се хранят със сока им.
За да се направи багрилото, женските трябва да носят оплодени яйца, или да се събират само яйцата. Само в този стадий насекомите носят червеното багрило. Събраният материал се суши и обработва и след това се слага в разтвор. Утайката от него минава още няколко вида обработки и се получават различни нюанси.
Намира приложение в много направления в хранителната индустрия. Плодовите млека са оцветени с кармин. Някои бои за яйца също получават наситения си цвят от кармина. Месото и колбасите редовно преминават през обработка с този оцветител. Плодовите сладка, конфитюрите, сладоледът също придобиват апетитен цвят с помощта на багрилото кармин.
Важния въпрос е вреден ли е карминът и доколко?
Допустимите норми за ден са 5 милиграма на 1 килограм тегло при възрастен човек. При дългосрочно системно прекаляване с оцветени с кармин храни при децата е възможно понижаване на концентрацията, поява на безпокойство и раздразнение. Тялото се изчиства от кармина за няколко седмици.