Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Потенциални вреди от червеното багрило кармин

Потенциални вреди от червеното багрило кармин

вреди от кармин
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.

Често в етикетите на храните се вижда означението Е120. То се отнася до багрило в червен цвят, познато още като кохинил или с по-популярното си название - кармин. На него се дължи яркият червен цвят на червените храни. Багрилото кармин е разрешено в България и ЕС, но в САЩ е сред забранените съставки.

Кое в състава на кармина го прави потенциално опасен като хранителна добавка?

Карминът е боя за храна с органичен произход. Няма нито вкус, нито мирис и се добавя, за да придаде наситен червен цвят на хранителните продукти. Може да се срещне както в солените, така и в сладките храни.

Широкото използване на кармина се дължи на факта, че покрива много широк спектър от цветове - от тъмно жълто до лилаво и придава приятен и апетитно изглеждащ вид на храната и напитките. Среща се също в козметиката, при червилата, кремовете, помадите и други.

Добивът на кармин е доста трудоемък, но пък особено любопитен. Използват се женски бръмбари от вид Coccus cacti Dactylopius coccus. Тези малки насекоми живеят в стеблата на сочни растения в Латинска Америка и се хранят със сока им.

За да се направи багрилото, женските трябва да носят оплодени яйца, или да се събират само яйцата. Само в този стадий насекомите носят червеното багрило. Събраният материал се суши и обработва и след това се слага в разтвор. Утайката от него минава още няколко вида обработки и се получават различни нюанси.

сладолед, оцветен с кармин

Намира приложение в много направления в хранителната индустрия. Плодовите млека са оцветени с кармин. Някои бои за яйца също получават наситения си цвят от кармина. Месото и колбасите редовно преминават през обработка с този оцветител. Плодовите сладка, конфитюрите, сладоледът също придобиват апетитен цвят с помощта на багрилото кармин.

Важния въпрос е вреден ли е карминът и доколко?

Допустимите норми за ден са 5 милиграма на 1 килограм тегло при възрастен човек. При дългосрочно системно прекаляване с оцветени с кармин храни при децата е възможно понижаване на концентрацията, поява на безпокойство и раздразнение. Тялото се изчиства от кармина за няколко седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
13.11.2024 12:55
Само като го прочета и се погнусявам. То май няма салам или десерт без тая гнусотии.
2
0