ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Как да разбера дали имам шипове?

Как да разбера дали имам шипове?

Шиповете на гърба са често срещано явление
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Шиповете са заболяване на опорно-двигателната система, често придружено с болка и дискомфорт. Обикновено се появяват, когато се възпалят вътрешните обвивки на ставите, а при допир с хрущяла те го амортизират и разрушават.

Износването на ставния хрущял в крайна сметка води до образуването на костни израстъци, или така наречените шипове. В медицината състоянието се нарича артроза. Най-често то се наблюдава при възрастните хора, но не е изключено да засегне и по-млади лица, които се занимават с тежка физическа работа.

Сред причините за шипове е също неправилното хранене. Балансираната диета и особено консумацията на авокадо, целина и соя са много важни.

До шипове могат да доведат и травмите, изкривяване на гръбнака, простудни заболявания, нарушение в обмяната на веществата, тютюнопушенето и някои заболявания, като остеопороза.

Неудобната възглавница също често е виновник за шипове на врата. Не е изключено появата на шипове да е свързана и с фамилната обремененост, която деформира пръстите на ръцете.

За заболяването е характерна болката и сковаността, като на по-късен етап от развитие на болестта може да се стигне и до обездвижване. Обикновено шиповете са съсредоточени в тазобедрените и коленните стави, гръбначния стълб, глезените, пръстите, врата и раменете.

През нощта болките намаляват, тъй като ставите отпочиват.

Упражненията помагат при шипове

С напредване на заболяването обаче се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намалена.

При по-голямо ставно натоварване или при травма, допълнително се развива възпалителен процес и тогава болките в ставите стават постоянни, а движенията в ставата - силно ограничени или дори невъзможни.

Промените в начина на живот и хранене, като и редовните упражнения играят важна роля за овладяването на проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати