Възможни причини за възпалено гърло

Болно гърло

Общите причини за възпалено гърло могат да бъдат разделени на инфекциозни и неинфекциозни. При първите обикновено става дума за вирусна или бактериална инфекция. Докато неинфекциозните случаи, които предизвикват възпаление, дразнене или увреждане на гърлото се явяват като резултат от алергии, пушене или гастроезофагеална рефлуксна болест.

Вирусни инфекции

Херпес

Редица вирусни инфекции особено инфекции на горните дихателни пътища, могат да допринесат за възпалено гърло. Най-често това е обикновена настинка или риновирус и много по-малко вероятно е да е вирус, причинен от венерическа болест, като вируса на херпес симплекс. Вирусните инфекции могат да са риновирус, грип, мононуклеоза, варицела, херпес симплекс. Те не се лекуват с антибиотици, но се предлагат много медикаменти за облекчаване на симптомите, както се препоръчват и някои домашни средства.

Бактериални инфекции

Бактериалните инфекции са по-редки от вирусните, но е важно навременното диагностициране, защото антибиотичното лечение може да предотврати усложнения, особено, ако става дума за стрептокок в гърлото. Точно като вирусните бактериалните инфекции предизвикват имунен отговор, като възпалено гърло. Разликата е в това, че последните се повлияват от лечение с антибиотици. Примери за бактериални инфекции са стрептококов фарингит, стафилококова инфекция, гонорея и хламидии, алергии.

Сух въздух

Ароматерапия

Подобно на пушенето, сухият въздух може да изсуши лигавицата и да предизвика кашлица, която дразни и води до причини за възпалено гърло. Това най-често се случва в зимните месеци, когато отопляваме жилищните и работните си помещения. Колкото по-топъл е въздуха, толкова повече влага трябва да съдържа. В магазинната мрежа се предлагат различни по модел, големина и цена овлажнители и е добър вариант за справяне с този проблем.

Гастроезофагеален рефлукс

За разлика от горноизброените причини за възпалено гърло, киселинният рефлукс може да причини директно възпаление на тъканта и лигавицата на гърлото. Когато съдържанието на стомаха - киселини и ензими – се връща по хранопровода, първото място, което достига е задната част на гърлото, ларинкса или гласните връзки. Това също може да доведе до причини за възпалено гърло.

Пушене

Пушене

Често кашлицата, предизвикана от тютюнопушенето, може да доведе до възпалено гърло и това е най-безобидното последствие. Тютюнопушенето като цяло уврежда оралното здраве и е рисков фактор за рак на гърлото и устната кухина.

Кога да посетите лекар?

Тъй като 90% от случаите на фарингит са вирусни и не могат да бъдат лекувани с антибиотици, обикновено не се нуждаете от медицинско лечение. Но е добре да се консултирате с лекар, който да прецени дали става дума за вирусна или бактериална инфекция и да назначи необходимото лечение. Потърсете лекар, ако поддържате висока температура, болката в гърлото е изключително тежка и трае повече от 5 дни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати