Ревността наистина е заслепяваща

Ревност

Да хванете партньора си да заглежда красавец или красавица може да ви извърти лош номер, дори и да сте най-уверената в себе си личност.

Проучване показва, че ревността може да разсее човек толкова много, че дори да не забележи какво се случва пред очите му. В изследването партньори от хетеросексуални двойки седели един до друг на индивидуални компютри, разделени със завеса.

Жената трябвало да избере определени пейзажни и архитектурни снимки с изображения на потоци, които били завъртяни на 90 градуса, докато премигвали на екрана.

По време на фотосесията участниците също трябвало да игнорират емоционално неприятни картини – страшни или разстройващи по някакъв начин.

През това време мъжете били помолени да оценяват атрактивността на пейзажи, които се появявали на техните екрани. Достатъчно проста задача, на пръв поглед.

Но точно по средата на експеримента, човекът, който го ръководел, внезапно обявил, че мъжее партньори ще трябва да оценяват привлекателността на други необвързани жени.

Накрая на опита проличало колко несигурни са се почувствали момичетата от другата страна на завесата. Ревнивите жени били по-разсеяни от останалите.

Скандал

Колкото повече ревност почувствали, толкова по-разконцентрирани били от емоционалните картини. Но това разсейване заслепило участничките само в моментите, когато мъжете оценявали атрактивността на другите жени.

Ето какво се случва според изследователите, за да изпадне човек в заслепяване от ревност. Изглежда мозъкът има способността да отдава предпочитание на определена емоционална информация, най-общо казано. И така, когато потресаващите снимки се появят на екрана, би било трудно някой да не ги забележи.

Когато се появи емоционален стимулант, той привлича вниманието към себе си – и това ни разсейва от други второстепенни неща. Когато вниманието е отвлечено по такъв начин, изглежда изпускаме неща, случващи се точно пред очите ни.

Изследователите не са сигурни какво би станало, ако ролите са размени и жените трябва да оглеждат хубави неангажирани мъже, докато техните партньори завършват задачата с изображенията.

Затова в бъдеще ще се проведат още опити, които ще разкрият кой е по-ревнивият пол. Предварителните проучвания сочат, че това май ще се окажат дамите.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати