ezine.bg»Статии»Интимно»Сексът повишава имунитета

Сексът повишава имунитета

Сексът повишава имунитета

Редовният секс повишава имунната система. Изследване, проведено сред незавършили студенти в САЩ показало, че тези, които правят секс един или два пъти в седмицата, имат по-високи нива на имуноглобин А (IgA) в сравнение с тези, които не водят редовен полов живот, се казва в статия на Live Science.

Ценното вещество, намиращо се в слюнката и по повърхността на лигавицата, представлява една от първите защити на тялото срещу инфекции.

Тези резултати обаче не бива да успокояват тези, които редовно правят секс нито пък да стресират останалите, които имат разреден полов живот. Учените са открили още, че тези, които правят три или повече пъти секс през седмицата имат нива на имуноглобин сравними с хората, които се въздържат от секс като цяло.

В същото време други изследователи се противопоставят на тези резултати. Според тях те са спекулативни и подтикват хората към по-голяма сексуална активност, което пък от своя страна крие и редица опасности от други инфекции и заболявания. Опонентите на проучването са категорични, че „секс маниаците” като цяло са по-напрегнати и изложени на по-голям стрес, което пък от своя страна намалява имунитета.

Сексът повишава имунитета

В крайна сметка учените са единодушни в едно – сексът лекува болката.

Оргазмите не просто доставят върховно удоволствие, но и намаляват болката. Учени от Университетът в Рутгерс са установили, че по време на вагинална стимулация или оргазъм жените са по-толерантни към болката или почти не изпитват такава.

Изследователите се надяват в най-скоро време да установят кое е веществото – естествен болкоуспокоител, което мозъкът отделя по време на сексуалните удоволствия. Ако това се случи, ще бъде възможно да се произвеждат много по-ефективни медикаменти, успокояващи болката.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати