Ezine.bg»Статии»Здраве»Подправки и билки, които повишават имунитета

Подправки и билки, които повишават имунитета

РалицаРалица
Новак
157
Подправки и билки, които повишават имунитета
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.

Отслабената имунна система прави тялото уязвима мишена за много вируси и настинки. Имунната система също се нуждае от подходящо захранване, а менюто е ключът към доброто здраве.

Вижте списъка на най-добрите билки и подправки, повишаващи имунната система:

Подправки и билки, които повишават имунитета

Зелен чай. Съдържа антиоксиданта EGCG, който намалява риска от заболяване с повечето ракови болести. Oсвен това зеленият чай подтиска растежа на вредните бактерии. Експертите са категорични, че 4 чаши зелен чай дневно ще поддържат имунната ви система във върхово ниво.

Подправки и билки, които повишават имунитета

Чили. Лютият червен пипер стимулира метаболизма. Освен това подлютените храни имат свойството да стимулират производството на ендрофин. Чилито e богат източник на бета-каротин, който се превръща във витамин А в кръвта и успешно се бори срещу инфекциите. Смята се още, че лютото има превантивен ефект срещу рак на простата. Чилито помага и за отпушване на носа.

Подправки и билки, които повишават имунитета

Джинджифил. Растението съдържа жизненоважната съставка Джинджерол – субстанция, която има доказан превантивен ефект срещу рак на дебелото черво. Освен това редовната му консумация пази от често срещаните настинки и грип.

Подправки и билки, които повишават имунитета

Чесън. Традиционно чесънът е най-популярен със своите противогрипни свойства. Той засилва мощта на два вида клетки, изключително важни за имунната система – Т-лимфоцити и макрофаги.

Подправки и билки, които повишават имунитета

Куркума. Тази подправка е използвана векове наред не само в кулинарията, но и от Аюрведа и традиционните китайски лечители. Тя също успешно се бори срещу грипа и настинките.

Подправки и билки, които повишават имунитета

Канела. Тя е основна съставка в Индийската кухня. Канелата е богата на антиоксиданти, които предотвратяват запушването на кръвоносните съдове и развитието на бактериите. Тя помага да се стабилизира кръвната захар, като по този начин намалява риска от заболяване с диабет тип 2. Канелата помага за редуциране на лошия холестерол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest