Липсата на сън намалява либидото

Липсата на сън намалява либидото

Изследователи доказаха, че има пряка корелация между непълноценния сън и оргазмите. Вече е научно установено, че лишаването от сън ни лишава и от възможност за изпитване на сексуални удоволствия.

Това е така, тъй като нередовният сън понижава нивата на половите хормони. От тук произтича и неминуемото понижаване на либидото както при мъжете, така и при жените.

Тези изследвания биха могли да бъдат ключ към разгадаването на причината защо все повече омъжени завършват с развод, а неомъжените дългогодишни партньори прекратяват взаимоотношенията си. Нарастващото натоварване и ескалиращия стрес рефлектират върху качеството на съня, следователно и върху атрактивността на половия живот.

Сред редица изследвания станало ясно, че 24 годишни мъже, които спят само по 5 часа в денонощието, имат нива на тестостерона като на 15 годишни момчета, което представлява спад с цели 15 процента. Нормалният спад на либидото след достигане на пиковата възрастова точка е с 1-2 % за година.

Липсата на качествен сън освен намаляване на репродуктивните способности може да стане и причина за редица опасни болести. Продължителното спазване на „режима“ нередовен сън повишава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, развиване на диабет или получаването на инсулт.

Липсата на сън намалява либидото

Негативните ефекти не спират до тук. Добрият сън е един от ключовите компоненти освен за здраво тяло и за стройна фигура. Наскоро учени достигнаха до извода, че след неспокойна нощ хората приемат през деня средно с 22 % повече калории от нормално.

Освен това лишавайки се от времето си за сън вие постепенно ще се „сдобиете“ с някои неприятни усещания и състояния, като например намален мисловен процес и забавено време за отговор, проблеми с чуването и усвояването на информация, проблеми с краткосрочната и дългосрочна памет, лоша преценка на напрегнати ситуации и намирането на решения, намален диапазон на зрението.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати