ezine.bg»Статии»Интимно»Какви жени харесват 50 нюанса сиво

Какви жени харесват 50 нюанса сиво

50 нюанса сиво

Романите 50 нюанса сиво, при които още от първите страници прочит се вижда, че не са шедьоври на творческата мисъл, успяха с отлична реклама лесно да разнесат истерията около себе си, особено сред жените.

Книгите от поредицата са продадени в над 100 милиона копия по цял свят, а първият филм от трилогията 50 нюанса сиво събра близо 100 милиона долара само през първата седмица от прожекциите си.

С тези цифри сагата се превърна в най-бързо продаващото се произведение за последното десетилетие, задминавайки дори Хари Потър. За какво обаче плащахме? За една повърхностна и предвидима история – садомазохистичен секс между неопитната Анастейжа Стийл и обременения милиардер Крисчън Грей.

Историята несъмнено се хареса на нежната половина от човечеството. Според проучване на Michigan State University дамите, които са харесали еротичната трилогия, е по-вероятно да страдат от хранителни разстройства, проблеми с алкохола или да търсят половинка, склонна към насилие.

Доктор Ейми Бономи заявява, че бестселърите на Е. Л. Джеймс създават опасни стандарти за взаимоотношенията в една връзка. Експертът е категоричен, че агресията към безпомощни жени не може да бъде толерирана.

Главният герой Крисчън Грей е с типичните черти на жесток насилник, казва още проучването. Той следи, заплашва, социално изолира половинката си, доминира и изпитва удоволствие от физическото насилие.

За Анастейжа Стийл пък се казва, че притежава характерните белези на жертвата – постоянно чувство на безсилие и криза на идентичността.

Ако сте Крисчън Грей задължително ще сте привлечени от жена като Анастейжа Стийл. Той изпитва интерес към несигурните жени, тези, които се страхуват от него. От друга страна, Анастейжа ще изпитва интерес към атрактивен мъж с господстващ вид, пише изданието Psychology today.

И макар че 50 нюанса сиво е роман по-скоро за забавление, чрез характеристиките му могат да се опишат основните типове жени, които ще го харесат:

1. Жените, които искат да избягат от реалността – по правило това са омъжени жени, които са отегчени от ежедневните си задължения и имат нужда от адреналин;

2. Жените, които не се чувстват обичани и ценени – еротичните и романтични романи са любими за жени, към които отдавна не са проявявали романтични и еротични жестове;

3. Жените, на които им харесва да са покровителствани от силен мъж – те нямат нужда от свобода и независимост и търсят силен и уверен мъж, който да им осигури всичко необходимо в замяна на послушание;

4. Жените с инстинкт за спасяване на нещастните – те изпитват истинско удоволствие, когато се виждат в ролята на спасител и затова търсят обремени и мрачни половинки, които да водят към светлата страна на живота;

5. Жените, които не правят секс – еротиката е истински вълнуваща за жени, които не правят секс или не са удовлетворени сексуално;

Романтичният и еротичен жанр на книгите винаги е били любим на жените и да се пише в тази сфера, стигайки до крайност, е гаранция за успех.

Но забравяйки за собствените си неудовлетворени фантазии, жените не бива да забравят, че в крайна сметка Крисчън Грей е един груб, маниак на тема контрол герой, в когото никоя героиня от художествената проза не би се влюбила.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати