ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Колко стари са старите дами

Колко стари са старите дами

MarianeMariane
Джедай
143276323
Стари моми
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Когато нашите пра-пра-пра баби са наближавали 15 годишнината си, те притеснено са слагали китките от главите си и залчета питка под възглавницата, за да сънуват образа на бъдещия си съпруг. Нашите баби са се оглеждали притеснено около 20-та си година.

Майките ни са се наслаждавали на свободата си почти до 23-тата си година. Някои от нас все още се наслаждават на необвързаните си свободни вечери и независимото харчене на бюджета за абсурдно скъпи маркови обувки.

За жалост, не такова е положението по света. Китайското комунистическо правителство е силно разтревожено от все по-нарастващия брой на високо образовани жени, с хубава кариера и добре платена работа, които просто не желаят да сключват брак и да създават семейства.

В опит да се пребори с тази тревожна тенденция партийните функционери са възложили на феминистката организация на жените в Китай да проведе медийна кампания.

Кариеристки

В поредица от статии китайските дами, които все още не са се задомили са били определяни като „стари моми“ и е било внушавано на обществеността, че като такива те са нежелани.

Обидните писания стигат още по-далеч, като твърдят че жените, които не са създали семейство не заслужават съчувствие. Според китайските власти ако до 30 годишна възраст все още не сте омъжена причината за това е само във вас и най-вероятно се дължи на грозен външен вид.

Тази нелепа информационна кампания предизвика гнева на милиони образовани млади китайки, които смятат че основната причина да запазят своята независимост е ниското ниво на ухажорите. Според много от китайските феминистки причините за това са и тенденциите китайските мъже по правило да се женят за дами, които са по-млади и по-необразовани от тях.

Работа

„Има мнение, че китайските мъже първо качество се женят за жени второ качество, господата второ качество се обвързват с жени трето качество, а тези трето качество – намират жени четвърто“, споделя Хуан ЮанЮан, журналистка в пекинско радио.

Причината за крайните мерки, предприети от правителството е все по-задълбочаващото се неравновесие между половете. След въвеждането на политиката за едно дете през 1979 г. стотици хиляди новородени от женски пол бяха умъртвени от семействата си за до могат тези семействата да имат мъжки наследник. Сега мъжете под 30 годишна възраст в Китай са с около 20 милиона повече от жените.

Но докато китайките са щастливи в своята независимост изследване на университета в Кьолн е показало, че българките са сред най-нещастните и депресирани жени. Не особено щастливи от живота си са и жителките на САЩ, Бразилия и Мексико.

Неомъжени жени

Изследването е обхванало повече от 22 000 представителки на нежния пол, като са експертите са анализирали семейното им положение, традициите на страната, начина им на живот и семейното им положение.

В страни, където социалните норми са свързани с определени очаквания към дамите, като в България, на неомъжените дами не се гледа с добро око. На практика обществото ни определя тези дами като „неуспели“, дори и ако делят покрив с партньор, само поради факта, че не са „успели да му надянат халката“.

Подобни проблеми не вълнуват представителките на скандинавските страни като Швеция, Норвегия, както и Холандия. Там самочувствието, задоволството от живота и щастието на дамите по никакъв начин се се влияе от факта дали са омъжени или свободни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Неомъжена
Неомъжена
27.03.2014 21:53
От 2 години работя в Германия.Тук единствено гърците са тези,които живо са се интересували дали съм омъжена за приятеля си,с който живея.Но пък те са си балканци и даже по-задръстени от нашите сънародници.
2
0
Жена
Жена
17.04.2013 17:50
И затова ще кажа: добре, че отдавна не живея в БГ!!! Само като се връщам за лятото чувам отвреме-навреме тъпи коментари, които тук, в чужбина, никой не си позволява да прави: ама женена ли си, ама имаш ли си някого, ама деца що нямаш и ей такива простотии. Добре, че съм навън!!!
9
5
жена
жена
17.04.2013 00:34
"Подобни проблеми не вълнуват представителките на скандинавските страни като Швеция, Норвегия, както и Холандия. Там самочувствието, задоволството от живота и щастието на дамите по никакъв начин не се влия от факта дали са омъжени или свободни."
Ами това е най-умното заключение от цялата статия.
6
1
tralala
tralala
16.04.2013 14:50
Българите сме супер задръстена нация и хората все още си позволяват супер ограничено да съдят личния живот на другите! Това за пореден път показва, че каквото сами си направим, друг не може да ни го направи.
10
1